14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Trotuare cu nămeţi

Craiovenii nu s-au prea obosit să-şi cureţe de zăpadă trotuarele din faţa caselor sau de pe lângă blocuri

După ninsoarea căzută joi, care a bulversat întregul oraş, era de aşteptat ca, de vineri, după încetarea precipitaţiilor, circulaţia prin Craiova să se îmbunătăţească. Asta nu s-a prea întâmplat însă şi nu-i doar vina firmelor care se ocupă cu deszăpezirea municipiului, ci şi a cetăţenilor, mulţi dintre ei preferând să stea la căldură, în loc să-şi îndeplinească obligaţia legală – şi de bun-simţ – de a-şi curăța zăpada de pe trotuare.

Omăt lângă PSD

Angajaţii primăriei s-au gândit să dea un exemplu, trotuarele din dreptul clădirilor municipalităţii fiind curățate exemplar. Oamenii de la Salubritate au acționat pe strada Unirii, în zona centrală. Pe Lipscani, în schimb, au fost eliberate de zăpadă doar trotuarele, munţii de omăt fiind lăsaţi pe mijlocul străzii. Nici aşa n-ar fi prea rău, până la urmă, fiind de apreciat aici munca angajaţilor din magazinele principalei străzi comerciale a oraşului.
În zonele cu blocuri, cum ar fi străzile Teodor Aman şi Kogălniceanu, te-ai fi aşteptat ca trotuarele să fie lună. În multe situaţii, nici măcar aleea de la intrarea în aceste blocuri din zona centrală nu fusese curăţată, iar pe trotuare se mergea doar pe nişte potecuţe făcute din zăpadă bătătorită de paşii trecătorilor… Cam aşa se întâmpla şi prin faţa sediului PSD Dolj, de pe strada Kogălniceanu, membrii acestei formaţiuni politice arătând astfel că nu prea au spirit gospodăresc. Altfel stătea situaţia după colţ, în faţă la PDL, unde nu se vedea nici un pic de zăpadă pe trotuar…

Ghetoul din centru

Autorităţile s-au lăudat joi că vor curăţa zăpada mai întâi pe arterele principale, prin dreptul instituţiilor publice şi, în special, în dreptul şcolilor. Nu s-au prea ţinut însă de cuvânt. De exemplu, străzile Romain Rolland şi Olteţ, care, deşi sunt la doi paşi de primărie, arătau ca nişte uliţe, unde stratul de zăpadă de 20 de centimetri de pe carosabil nu văzuse utilaj de deszăpezire. Nici locuitorii caselor din această zonă centrală nu se prea obosiseră, ce-i drept, să cureţe trotuarele.
Nu departe, pe strada A.I. Cuza, zăpada din dreptul Teatrului Naţional şi din dreptul Universităţii nu fusese nici ea îndepărtată. A fost însă bătătorită de paşii miilor de trecători. Se circula destul de greu şi pe strada Arieş, pe trotuarul din laterala universităţii. Mergând în şir indian pe acest trotuar, trecătorii puteau observa cum pe cealaltă parte a străzii, prin faţa unor localuri de fiţe, zăpada fusese îndepărtată.

Zona bună, nedeszăpezită

Calea Bucureşti – mai ales porţiunea dintre Universitate şi S 200 – este considerată de craioveni drept o zonă bună, unde nu oricine îşi permite să locuiască. Numai că vineri arăta ca o zonă bună de… săniuş. Ori, poate, de făcut oameni de zăpadă, din cauza trotuarelor care nu fuseseră deszăpezite, cu toate că pe acolo locuieşte multă „lume bună“ din Primăria Craiova.
La un eventual titlu de „cel mai curat trotuar“ ar putea oricând concura cel de pe Calea Bucureşti, de la Universitate şi până la Unirea. Cine şi-ar fi continuat drumnul mai departe, pe strada Brestei, ar fi rămas cu siguranţă înzăpezit. Trotuarul din dreptul Sălii Sporturilor fusese curăţat, însă pe cel de vizavi omătul arăta neatins de om, deşi acolo îşi au sediul instituţii precum Petrom sau Transelectrica. Angajaţii acestora îşi curăţaseră parcările, dar de trotuarele din faţa clădirilor nu le păsase.
Şi pe alte străzi zonele curăţate alternau cu unele în care doar paşii trecătorilor făcuseră poteci. Spre exemplu, pe strada Bibescu, zăpada de sub geamurile procurorilor DNA era aşa cum căzuse din cer cu o zi în urmă. La fel se întâmpla şi pe strada Mihai Viteazul, în faţa fostului sediu al RAADPFL, clădire acum retrocedată fostului proprietar.

Amenzi până la 2.500 de lei

Vineri dimineaţă, conducerea SC Salubritate Craiova SRL a făcut un nou apel la cetăţeni să folosească mijloacele de transport în comun pentru a nu bloca în trafic utilajele de deszăpezire cu autoturismele personale. Totodată, Salubritatea îi ruga pe cei care curăţă zăpada de pe trotuare să o depoziteze pe spaţiul verde sau la marginea străzii, dar să nu o arunce pe carosabil, întrucât s-ar putea forma poduri de gheaţă care să încurce circulaţia.
Cu privire la curăţarea trotuarelor, directorul general al Salubrităţii, Flavius Sirop, a menţionat că instituţia pe care o conduce nu are obligaţia de a curăţa trotuarele din faţa caselor sau blocurilor de locuinţe, decât, cel mult, în faţa unor instituţii sau pe esplanade publice. Curăţarea trotuarelor rămâne, aşadar, obligaţia cetăţenilor. Nu doar morală, ci şi legală. Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 319/2009 prevede o amendă între 500 – 1.500 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 – 2.500 de lei pentru persoanele juridice, pentru „neîndepărtarea imediat după oprirea intemperiilor, a zăpezii şi gheţii de pe trotuare, din faţa imobilelor, a curţilor acestora deţinute cu orice titlu“. Constatarea acestor contravenţii este o atribuţie a Poliţiei Locale.
Directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a declarat că subalternii săi au început încă de joi dimineaţă să bată la porţile oamenilor pentru a-i atenţiona să-şi cureţe trotuarele de zăpadă. „I-am avertizat pe cetăţeni că necurăţarea trotuarelor constituie contravenţie. Nu ne-am limitat doar la zona centrală şi la zonele cu case, ci am luat legătura telefonic şi cu mai multe asociaţii de locatari, pentru a le aduce aminte de această obligaţie“, a explicat Mateescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS