10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul „Filantropia“, dator la utilităţi

Spitalul „Filantropia“, dator la utilităţi

Dintre toate unităţile medicale din Bănie, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ este campion când vine vorba de datorii. Instituţia aflată din 2010 în subordinea primăriei mai are de achitat către furnizorii de utilităţi aproape 900.000 de lei, bani care reprezintă facturile neplătite la apă, gaze, lumină şi gunoi. Numai restanţele la gaze însumează aproape 300.000 de lei, în timp ce pentru colectarea gunoiului spitalul mai are o datorie de 57.000 de lei.
„Au avut mai mult de plată, dar au mai achitat din datoriile vechi de peste un an. La un moment dat, spitalul ajunsese la o datorie de 80.000 de lei către Salubritate, însă în prezent mai are de plătit 57.000 de lei. Nu putem să sistăm colectarea, deşi ne gândiserăm la asta, pentru că e vorba de sănătatea publică“, a precizat directorul SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Sirop. Acesta a mai menţionat că suma pe care Spitalul „Filantropia“ trebuie să o plătească lunar pentru colectarea gunoiului este de 4.500 de lei.    

Datoriile erau duble în mai 2011

Spitalul primeşte de la bugetul local banii pentru utilităţi, iar managerul unităţii, dr. George Bogdan Ungureanu, susţine că ei au fost cheltuiţi aşa cum s-a prevăzut, dar au venit multe facturi din urmă şi de aceea s-a ajuns la aceste datorii. „Toţi banii care au venit de la bugetul local au fost cheltuiţi pentru plata utilităţilor, dar s-au găsit multe facturi înregistrare şi neachitate după ce spitalul a fost preluat de primărie. În toamna lui 2010 s-au plătit arieratele de către guvern, dar tot au venit datorii din spate“, a explicat managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“.
Acesta susţine că spitalul, fiind în sistem pavilion, are un consum mare în comparaţie cu alte unităţi medicale, dar că datoriile de acum sunt, oricum, la jumătate faţă de cele care existau în luna mai a anului trecut. „Datoriile pentru utilităţi, adică pentru gaze, apă, gunoi şi lumină, sunt pe la opt-nouă sute de mii de lei. Noi am mai plătit din ele, dar tot mai sunt. În mai anul trecut, spre exemplu, datoriile pentru utilităţi erau duble, de aproximativ 1,8 milioane de lei. Numai la gaze aveam de plată 1,2 milioane de lei, iar acum au rămas doar 300.000 de lei“, a precizat dr. George Bogdan Ungureanu.
Pe lângă banii primiţi de la primărie pentru plata utilităţilor, Spitalul „Filantropia“ ar fi trebuit să beneficieze la sfârşitul anului trecut şi de un ajutor de 500.000 de lei, tot din bugetul local. Suma alocată de Consiliul Local Craiova sub formă de transferuri curente pentru achitarea restanţelor la utilităţi şi reparaţii curente a primit votul consilierilor în şedinţa din decembrie, dar nu a mai ajuns în contul unităţii medicale. „Banii au fost aprobaţi, dar nu au mai ajuns la noi şi nici nu vor mai ajunge. Ne-am fi descurcat foarte bine dacă îi aveam, ne degrevam de datorii, dar asta e. Sperăm să-i primim la bugetul de anul acesta, nu ne mai uităm în urmă“, a spus managerul de la „Filantropia“.
Conform directorului Direcţiei Economico-Financiare a Primăriei Craiova, Nicolae Pascu, la ultima rectificare de buget „nu s-a mai operat la Finanţe nici o deschidere, iar banii au rămas blocaţi, urmând să se reporteze pentru 2012“.

Lucrări în loc de bani, de la Erpia

Spitalul „Filantropia“ speră să beneficieze de un mic „ajutor“ şi de la firma craioveană Erpia. Anul trecut, la sfârşitul lunii iulie, în faţa unităţii medicale s-a produs o avarie la magistrala de apă a oraşului, ca urmare a lucrărilor de la pasajul suprateran. O mare parte a Craiovei a rămas atunci fără apă potabilă timp de trei zile, iar conducerea spitalului susţine că a trebuit să apeleze la cisterne pentru aprovizionarea cu apă. Toată cheltuiala, de 8.200 de lei, a fost pusă pe factură şi trimisă spre decontare celor de la Erpia, societate care lucrează la pasaj, alături de o somaţie scrisă.
Acum, dr. George Bogdan Ungureanu susţine că nu mai aşteaptă banii, ci vrea ca în schimbul lor firma craioveană să efectueze unele lucrări la spital. „Am solicitat celor de la Erpia să ne plătească paguba de atunci, iar zilele acestea vom avea o întâlnire de conciliere cu ei. Nu ne vor da banii, dar probabil ne vor face nişte lucrări în suma asta“, a spus managerul de la Spitalul „Filantropia“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS