13.7 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B

Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B

Compania de Asigurări de Credite Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasă de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac, a spus Country Cluster Manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu, citat de NewsIn.
"România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante", susţine Cristian Ionescu.
După o redresare modestă în 2011, generată de exporturi, producţie industrială si agricultură, ritmul de creştere economică va încetini în 2012. Exporturile, orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune, se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi susţinut de o redresare a venitului disponibil, generată de scăderea şomajului la 7%, sub media UE, şi o scădere a inflaţiei permisă de o recoltă bună.
Potrivit Coface, investiţiile publice vor putea deveni principalul motor al creşterii, într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante. Cofinanţarea din fondurile structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS