22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Chişinău încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei

La Chişinău încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei

Un grup de experţi constituţionalişti va începe, azi, discuţiile privind elaborarea unui proiect de lege de modificare a Constituţiei, care să fie prezentat Parlamentului luna viitoare, urmând să facă obiectul unui referendum având ca obiectiv simplificarea alegerii şefului statului.
"Un grup de experţi în materie va fi instituit şi acest grup va avea sarcina în decursul a câteva zile, probabil maxim o săptămână, să vină cu un proiect de amendamente la Constituţie.  Soluţia pe care o propunem are şanse de izbândă doar în condiţiile în care Alianţa de guvernare se manifestă ca un tot", a declarat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, citat de publika.md şi NewsIn.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au anunţat iniţierea unui refendum constituţional cu privire la simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, care ar urma să fie organizat nu mai târziu de luna aprilie.
Cele trei partide din alianţa de guvernare consideră că doar în acest fel va putea fi depăşit impasul politic din cauza căruia Parlamentul nu poate alege un şef de stat de mai bine de doi ani şi jumătate, ceea ce menţine Republica Moldova într-o permanentă criză politică şi a generat deja două scritine anticipate în această perioadă. Preşedintele este ales în prezent de Legislativ cu votul a minim trei cincimi din deputaţi (61 de voturi), majoritate pe care coaliţia proeuropeană nu o deţine.
Din anul 2000, de când şeful statului a început să fie ales de Parlament, au fost nouă încercări de alegere a preşedintelui, dintre care numai două au reuşit, în 2001 şi în 2005, graţie faptului că Partidul Comuniştilor guverna de unul singur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS