19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePresa internaţională susţine că românii ies în stradă din cauza măsurilor dure de austeritate

Presa internaţională susţine că românii ies în stradă din cauza măsurilor dure de austeritate

Protestele din România au fost tratate de presa internaţională în contextul măsurilor dure de austeritate determinate de împrumutul făcut de România la FMI, subliniind că au fost cele mai grave manifestaţii de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, informează NewsIn.
Press Association, din Marea Britanie, relatează că poliţia română a făcut uz de gaze lacrimogene şi a intrat în conflict cu protestatarii în a treia zi de proteste faţă de măsurile de austeritate şi scăderea standardului de trai. Press Association comentează că protestele au fost rezultatul frustrării populaţiei faţă de reducerile salariale, taxele mai mari şi corupţie.
Press Association aminteşte că România a luat un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE şi Banca Mondială şi că s-au impus măsuri drastice de austeritate. Catalizatorul protestelor a fost demisia oficialului din sănătate Raed Arafat, palestinian cu cetăţenie română, care se opunea reformelor din sănătate propunse de guvern. "Susţinerea amplă pentru Arafat i-a făcut pe comentatori să facă paralele cu Laszlo Tokes, a cărui opoziţie faţă de Nicolae Ceauşescu în 1989 a dus la izbucnirea revoltelor anticomuniste", spune Press Association.
BBC aminteşte că cel puţin nouă persoane, printre care poliţişti, au fost rănite şi spune că proteste mai mici au avut loc şi în alte oraşe ale României.
Press TV, din Iran,susţine că oamenii au protestat faţă de programul de austeritate al guvernului.
CNN relatează că protestatarii au cerut demisia preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate şi că au agitat steaguri cu centrul rupt, simbolizând revoluţia din 1989. Spune că poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi mai multe persoane au fost rănite şi consemnează scandalul dintre Băsescu şi Arafat.
Voice of Russia prezintă subiectul pe scurt, vorbind despre acţiunile poliţiei şi blocarea traficului în centrul Bucureştiului şi spunând că cel puţin 10 persoane au fost rănite.
"Românii au protestat în mai multe oraşe, pentru a treia zi, faţă de guvern, pe care îl acuză pentru măsuri de austeritate dure şi scăderea standardului de trai", spune Fox News din SUA, vorbind despre mai mult de 1.000 de protestatari strânşi la Bucureşti şi despre ciocnirile cu forţele de ordine. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS