17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNormele de aplicare a taxei auto intră în vigoare vineri

Normele de aplicare a taxei auto intră în vigoare vineri

Executivul a aprobat în şedinţa de ieri, prin hotărâre de guvern, normele metodologice de aplicare a noii legi privind taxa auto, actul normativ urmând să intre în vigoare vineri, anunţă reprezentanţii Ministerului Mediului. Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012, precizează reprezentanţii ministerului.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege. Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Potrivit legii care are la bază principiul „poluatorul plăteşte“, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
Persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani ca diferenţă, începând de vineri, vor avea la dispoziţie, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, formula de calcul prevăzută de lege şi care va fi utilizată şi de organele fiscale. Persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.
Cererile de restituire, însoţite de documentele necesare, sunt soluţionate de organele fiscale, în termen de 45 de zile. Plata sumelor reprezentând diferenţa de taxă achitată se face de către organul fiscal competent, mai spun sursele citate. Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu, din care sunt finanţate mai multe programe de mediu.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS