36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate România, singura ţară care nu trebuie să returneze niciun ban Comisiei pentru Facilitatea Schengen

România, singura ţară care nu trebuie să returneze niciun ban Comisiei pentru Facilitatea Schengen

Suma absorbită de România de la Comisia Europeană prin facilitatea Schengen este de 602,5 milioane de euro, au declarat pentru oficiali ai Ministerului  Administraţiei şi Internelor (MAI), citaţi de NewsIn. Aceştia au precizat că rata de absorbţie a fost de 100% şi că ţara noastră este singura care nu trebuie să returneze niciun ban.
Potrivit oficialilor Ministerul Administraţiei şi Internelor, specialiştii Comisiei Europene care în septembrie 2011 au încheiat misiunea de audit privind facilitatea Schengen au transmis că nu au identificat niciun punct slab în sistemul de management şi control al fondurilor absorbite de România de la CE şi că cele 602,5 milioane de euro au fost repartizate eficient.
Specialiştii CE au transmis şi că România nu trebuie să restituie Comisiei niciun ban, astfel că ţara noastră este singura cu o astfel de performanţă. Nici Bulgaria, deşi a primit de şase ori mai puţini bani ca România prin Facilitatea Schengen, şi nici ultimele zece state intrate în Schengen, între care Elveţia, Cehia şi Ungaria, nu au reuşit să absoarbă în întregime sumele alocate din fonduri europene pentru integrarea în spaţiul de liberă circulaţie.
Pilonul principal al sistemului de management şi control al fondurilor alocate României este Departamentul Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, beneficiarii sunt Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Poliţia de Frontieră, Poliţia Naţională, Direcţia Generală de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor din MAI, iar Ministerul Finanţelor a avut sarcina de autoritate de contractare şi plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS