10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are de plătit 1,6 milioane de euro, în urma condamnărilor

România are de plătit 1,6 milioane de euro, în urma condamnărilor

Deşi numărul proceselor înregistrate de români pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a scăzut semnificativ în ultima perioadă, România are de plătit peste 1,6 milioane de euro în urma deciziilor Curţii, majoritatea dintre acestea referindu-se la încălcarea dreptului la un proces echitabil, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit acestuia, din totalul despăgubirilor comunicate MAE până la 5 decembrie 2011, „România are de plătit aproximativ 1.615.000 de euro, din care 1.448.000 de euro urmare a hotărârilor de condamnare, 95.000 de euro în urma înţelegerilor amiabile şi 72.000 de euro în urma declaraţiilor unilaterale de recunoaştere a încălcării unuia/mai multor drepturi consacrate de Convenţia Europeană“.
„În ceea ce priveşte motivele pentru care românii depun plângeri la CEDO, trebuie mai întâi precizat că guvernului (agentului guvernamental) i se comunică o mică parte a plângerilor formulate în faţa Curţii, respectiv cele admisibile. După cum se vede din statistica CEDO, în 2011, din totalul de 4.271, au fost comunicate guvernului 719. Dintre plângerile comunicate, cele mai multe se referă la materia articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (drept la proces echitabil) – în special, practica neunitară a instanţelor interne, durata nerezonabilă a procedurilor interne, neexecutare hotărâri interne“, a comunicat MAE, precizând că există, totuşi, un număr semnificativ de plângeri comunicate în materia articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) în legătură cu condiţiile de detenţie.
Conform statisticilor Curţii, numărul proceselor soluţionate este de 3.071, prin decizii ori hotărâri. Din totalul celor 719 comunicate guvernului român, 173 sunt decizii de inadmisibilitate şi 96 sunt hotărâri, iar restul încă nu s-au soluţionat. „Totodată, diferenţa de cazuri până la 4.271 încă nu s-a dispus dacă se comunică ori nu“, se mai arată în răspunsul MAE.

Suntem pe locul patru în Europa în privinţa numărului de procese

În ultimii ani, România s-a aflat între primele patru ţări în ce priveşte numărul de plângeri înregistrate la Curte, alături de Rusia, Ucraina şi Turcia. „Totuşi, această poziţionare ilustrează numai aspectul cantitativ, nefiind edificator în ceea ce priveşte gravitatea încălcărilor“, notează MAE, precizând că numărul plângerilor comunicate guvernului este cu mult mai mic, iar hotărârile de condamnare sunt şi mai puţine.
Spre exemplu, în anul 2010, pe rolul CEDO au fost înregistrate 5.950 de procese, dintre care au fost comunicate agentului guvernamental doar 422. În anul 2009 erau înregistrate 5.227 de cazuri, dintre care s-au comunicat 627, iar în 2008, 5.220 de procese, dintre care s-au comunicat MAE 442. Curtea a suspendat cauzele referitoare la încălcarea dreptului de proprietate.
Ministerul Afacerilor Externe ne-a informat că acele cauze referitoare la art. 1 din protocolul 1 adiţional la Convenţie (dreptul de proprietate) nu au mai constituit o problemă în 2011, dată fiind suspendarea comunicării/soluţionării lor, în urma pronunţării hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României la 12 octombrie 2010.
„Acestea nici nu vor mai fi comunicate în măsura în care problemele sistemice semnalate prin hotărârea menţionată vor fi rezolvate (în termenul de 18 luni, începând din 12 ianuarie 2011, dată la care hotărârea a rămas definitivă)“, a precizat MAE.

… până când România va schimba legislaţia privind despăgubirile

Potrivit hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, emisă de CEDO la 12 octombrie 2010, statul român va fi obligat ca în maximum 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, pentru că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient. Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis în două cauze-pilot privind retrocedările imobilelor naţionalizate – Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon – că statul român a încălcat articolele 1 şi 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind protecţia proprietăţii şi, respectiv, dreptul la un proces echitabil. Totodată, instanţa de la Strasbourg a condamnat statul român la plata unor despăgubiri totale de peste 180.000 de euro în cele trei cauze. Curtea a decis că cele trei dosare sunt admisibile şi pot fi judecate împreună.
Reclamantele Maria Atanasiu şi Ileana Poenaru trebuie să primească de la statul român, în maximum trei luni de la data la care hotărârea CEDO devine definitivă, despăgubiri totale de 65.000 de euro. Totodată, Ileana Solon trebuie să primească, în acelaşi interval, despăgubiri de 115.000 de euro, la care se adaugă peste 3.000 de euro cheltuieli de judecată.
Maria Atanasiu, Ileana Poenaru şi Ileana Solon au dat în judecată statul român pentru recuperarea unor imobile, respectiv terenuri naţionalizate în vremea regimului comunist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS