27.8 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Un nou Colocviu de artă plastică românească, la Biblioteca Judeţeană

Craiova: Un nou Colocviu de artă plastică românească, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, secţia Audio-Video, organizează mâine, începând cu ora 16:00, întâlnirea “Colocviile de Artă Plastică Românească”, realizată de dr. Cristina Oprea.

Cu acest prilej, cei prezenţi vor afla mai multe despre pictoriţa Lucia Demetriade Bălăcescu (n. 22 ianuarie 1895 – d. 5 noiembrie 1979). Aceasta a fost apropiată de pictură încă din copilărie urmând cursuri cu profesorii Luisa Silbering şi Fritz Gilsi. A studiat la Şcoala de Belle Arte unde i-a avut profesori pe Ipolit Strâmbu şi Dimitrie Serafim. După ce a terminat şcoala a studiat în particular cu Eustaţiu Stoenescu şi Gheorghe Petraşcu.

A deschis prima expoziţie personală la Bucureşti în 1919 şi a plecat apoi la Paris unde a urmat timp de patru ani cursurile Academiei Julian, Academiei Grand Chaumiere, Academiei Moderne, Academei Ranson şi Academiei Cubiste. Astfel a luat contact cu diferite curente, inclusiv cu cele noi. A revenit în ţară în 1923 şi s-a implicat şi în grafica de carte, făcând ilustraţii pentru cărţi de Minulescu şi Arghezi, pentru "Decameronul" lui Boccacio şi pentru diferite ziare (La moment, Universul literar, Timpul).

Eugen Ionescu spunea despre lucrările pictoriţei că au o viziune naivă şi un colorit influenţat de fovism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS