25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Gaură“ de șase milioane de lei în bugetul RAT

„Gaură“ de șase milioane de lei în bugetul RAT

Regia de transport craioveană a terminat anul 2011 cu o pierdere enormă, din cauza scăderii subvenţiilor şi a lucrărilor la pasajul suprateran

Anul 2011 n-a fost tocmai bun pentru Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova. Diminuarea substanţială a facilităţilor de transport acordate de primărie pentru pensionari, dar şi lucrările la pasajul suprateran din Valea Vlăicii au făcut ca această unitate din subordinea municipalităţii să încheie pe minus anul financiar trecut.
„Din punct de vedere strict financiar, am încheiat 2011 cu o pierdere de aproximativ șase milioane de lei. Nu este însă atât de grav, întrucât vine după un an în care am avut un profit de 2,5 milioane de lei, aşa că anumite restanţe le putem acoperi uşor în 2012. Mă gândesc în primul rând la plăţile către bugetul de stat aferente lunii septembrie 2011, în sumă de aproximativ 1,3 milioane de lei, pe care le-am amânat la plată. Dările pentru acea lună urmează să le plătim, în baza unei înţelegeri cu ANAF, până în iunie 2012, fără să ne fie percepute penalităţi“, a declarat Marinel Florescu, directorul general al RAT Craiova.

Pensionarii salvează RAT

Cauzele unei pierderi de asemenea proporţii sunt multe, la loc de frunte situându-se reducerea subvenţiilor pentru pensionari.
„Pierderea este cauzată de mai mulţi factori, primul fiind valoarea foarte redusă a subvenţiei pe anul 2011, care este de aproximativ 20% din totalul veniturilor. Al doilea factor ţine de închiderea centrului, care a determinat două lucruri: pe de-o parte funcţionarea tramvaiului pe un tronson de nici jumătate din capacitatea şi lungimea iniţială, deci cu mai puţini călători, iar pe de altă parte, modificarea traseelor autobuzelor, care circulă pe rute ocolitoare, deci a crescut lungimea traseelor, dar şi consumul. În plus, în locul tramvaiului, între Peco Severinului şi Piaţa Centrală funcţionăm cu autobuze, care consumă motorină, de zece ori mai scumpă decât curentul pe care l-ar consuma tramvaiul, în condiţiile în care autobuzul are o capacitate mult mai mică decât tramvaiul“, a explicat directorul Florescu.
Lipsa gratuităţilor pentru pensionari se vede foarte bine în cifre. Bunăoară, RAT Craiova primea în medie, în 2010, o subvenţie lunară de circa 1,4 milioane de lei. Pe atunci, însă, cea mai mare parte a pensionarilor primea „cadou“ de la primărie transport gratuit cu mijloacele de transport în comun ale RAT. Aproape toţi pensionarii îşi luau astfel de abonamente gratuite, dar puţini circulau pe baza lor. Însă, primăria plătea din bugetul local, către RAT, contravaloarea acestor abonamente date pensionarilor. În 2011, când consiliul local a decis ca pensionarii să fie puşi să plătească o sumă cât de mică din buzunar pentru aceste abonamente subvenţionate, numărul celor care şi‑au luat astfel de abonamente a scăzut enorm. Prin urmare, şi subvenţia acordată de primărie, drept contravaloare a unei părţi din aceste abonamente pentru pensionari, s-a redus la numai 600.000 de lei pe lună, în medie.

Mai mulţi controlori, mai multe încasări

Potrivit conducerii RAT, pierderile ar fi fost mult mai mari dacă nu se luau anumite măsuri la nivelul Regiei.
„O parte din pierderile cauzate de reducerea subvenţiilor au fost compensate prin măsuri interne. E vorba, spre exemplu, de reducerea lungimii anumitor trasee, de reducerea frecvenţei autobuzelor pe trasee cu flux mai mic de călători. Apoi, am încercat să reducem cheltuielile cu materialele şi piesele de schimb, în condiţiile în care n-a crescut numărul autobuzelor trase pe dreapta. Acesta a rămas aproximativ constant, în jurul valorii de 30 din cele 174 de autobuze pe care le avem“, a spus Marinel Florescu.
O altă măsură luată de conducerea RAT Craiova constă în reducerea numărului de călători frauduloşi, prin creşterea masivă a numărului echipelor de control.
„Spre exemplu, în luna noiembrie 2011, am cooptat personalul TESA şi lucrători din toate cele trei ateliere de reparaţii, constituind 92 de echipe de control de câte trei oameni. Iar asta chiar s-a cunoscut la încasări“, a explicat directorul Florescu.
În decembrie – lună cu multe sărbători şi multe zile libere, RAT Craiova a scăzut numărul echipelor de controlori, număr care va fi păstrat la acelaşi nivel şi pe parcursul iernii. Din martie, însă, RAT va relua măsurile drastice de control, mărind numărul echipelor de controlori până aproape de 100.
„În Craiova, aproximativ 15% dintre călători circulă fraudulos. Procentul este asemănător cu cel din Constanţa şi Iaşi. Se poate însă şi mai bine: în oraşe precum Braşov, Timişoara şi Cluj numărul călătorilor frauduloşi este mai mic. Cea mai redusă amploare a acestui fenomen este, din câte ştiu, în Sibiu, dar şi oraşul este mai mic, are doar şase linii de autobuze. Acolo pensionarii circulă toţi gratis, doar pe bază de cupon de pensie. Însă asta se întâmplă într-un oraş cu un buget cât al Craiovei, dar cu o populaţie pe jumătate“, a spus directorul general al RAT Craiova.

Din nou gratuităţi

Pentru a trece din nou pe plus, conducerea Regiei craiovene de transport speră la un nou „val“ de facilităţi pentru pensionari, deci la o creştere a subvenţiilor de la primărie.
„Pentru 2012 am discutat cu domnul primar, cu domnul director economic al primăriei, dar şi cu majoritatea consilierilor locali, şi toată lumea a fost de acord cu o creştere a subvenţiei, prin mai multe facilităţi acordate pensionarilor. Noi vom propune primăriei gratuitate la transport pentru pensionarii cu venituri de până la 1.000 de lei, poate chiar până la 1.200 de lei. Dar să vedem şi cât va putea suporta primăria“, a afirmat Marinel Florescu.
Primarul Antonie Solomon sprijină, la rândul său, o asemenea propunere. „Chiar în următoarea şedinţă a consiliului local voi propune ca toţi pensionarii cu pensii până la 800 de lei să primească gratuit abonamente pe transportul în comun, dar mă gândesc în continuare şi la alte facilităţi“, a declarat ieri primarul Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS