7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefi din Romgaz, Ministerului Economiei şi ANRE, acuzaţi de subminarea economiei

Şefi din Romgaz, Ministerului Economiei şi ANRE, acuzaţi de subminarea economiei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, printre care funcţionari cu funcţii de conducere la Romgaz, Ministerul Economiei sau ANRE, dar şi reprezentanţi ai unei firme din Bucureşti, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Prejudiciul creat se ridică la 126 de milioane dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
De asemenea, anchetatorii spun că prejudiciul a fost creat prin faptul că societatea vizată de anchetă ar fi contractat cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz. Gazele proveneau exclusiv din producţia internă, cu încălcarea reglementărilor legale în domeniu şi, mai mult, deşi respectiva firmă avea datorii semnificative către Romgaz la plata gazelor furnizate, a beneficiat în continuare de facilităţile de preţ. 
Mai mult, procurorii DIICOT susţin că "activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale".
În perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştiinţă învinuirea, iar în perioada imediat următoare vor fi audiaţi şi ceilalţi învinuiţi.
Societatea care ar fi primit gaze naturale din producţia internă, la preţuri preferenţiale, ar fi InterAgro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. De altfel, Niculae este vizat şi de o anchetă a procurorilor anticorupţie, care îl cercetează în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidenţiale. În acelaşi dosar este vizat şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al PSD Brăila.
Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic. 
"Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.
O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, să cumpere în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din producţia internă, la preţuri mult mai mici comparativ cu cele din import.
"Datoriile noastre la Romgaz erau eşalonate, în urma unei convenţii încheiate înainte de acordarea facilităţilor, şi erau plătite în grafic, la zi", a spus Niculae.
Omul de afaceri a afirmat că în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din producţia internă, şi din cauza faptului că preţurile la import erau mari a ales să funcţioneze doar cu ce a cumpărat de la Romgaz şi să suspende activitatea a trei din cele şase combinate de îngrăşăminte din portofoliu.
"M-au anunţat pe 24 decembrie că trebuie să mă prezint pe 29, dar avocaţii mei erau toţi în concediu, şi din acest motiv nu m-am dus. O să merg săptămâna viitoare", a mai susţinut Niculae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS