5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlata impozitelor, de săptămâna viitoare

Plata impozitelor, de săptămâna viitoare

Taxele şi impozitele locale pentru anul 2012 vor putea fi achitate la casieriile Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova abia de luni, 9 ianuarie.
Încă de ieri-dimineaţă, mai multe persoane s-au grăbit să meargă la casieriile Fiscului craiovean pentru a-şi plăti impozitele pentru acest an. Funcţionarii le-au explicat acestor cetăţeni conştiincioşi că nu le pot încasa banii decât de luni, 9 ianuarie, întrucât trebuie făcute modificări în baza de date şi e necesară actualizarea softului, în sensul că trebuie aduse taxele şi impozitele la noile valori, ceva mai mici în acest an faţă de anul trecut, așa cum au fost ele aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr.448/2011.
„Până atunci încasăm doar restanţele din anii precedenţi, amenzi şi taxe de timbru judiciare sau extrajudiciare“, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.

Reducere 10% pentru impozitele achitate până la 31 martie

Hotărârea privind taxele şi impozitele craiovenilor pe 2012 a primit viza de legalitate din partea Prefecturii Dolj, intrând deci în vigoare. Toți cei interesați de noul nivel al impozitelor pe clădiri şi terenuri, aplicabil atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, pot consulta această hotărâre pe site-ul Primăriei Craiova.
Reamintim că impozitul pe proprietate se plăteşte anual, în două tranşe egale, până la 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Dacă valoarea acestui impozit este mai mică de 50 de lei, atunci suma trebuie plătită integral până la sfârşitul lunii martie. Mai mult decât atât, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an până la data de 31 martie, persoanele fizice primesc o bonificaţie (reducere) de 10%.
Prin aceeaşi hotărâre s-a decis ştergerea restanţelor mai mici de zece lei către bugetul local. „O asemenea decizie a avut în vedere faptul că ar fi mai mari cheltuielile decât debitul de recuperat. Numai să trimitem un plic prin poştă costă șase lei, aşa că nu renta să urmărim recuperarea unor debite atât de mici“, a explicat Sorin Marcu.
Tot de luni începe şi încasarea taxei de parcare. Odată cu chitanţa, contribuabilii urmează să primească la ghişee şi vinieta, care trebuie lipită în parbriz. Vinieta de parcare va fi şi anul acesta gratuită, contravaloarea respectivului autocolant fiind suportată din bugetul local. Menţionăm că taxa de parcare trebuie achitată până la 31 martie. După această dată, persoanele care nu au vinieta pe 2012 lipită în parbriz riscă până la 500 de lei amendă.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS