14.6 C
Craiova
miercuri, 8 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Miliardele de rezervă ale guvernului

Miliardele de rezervă ale guvernului

Ministerul Finanţelor are un buffer (fond de rezervă) de circa trei miliarde de euro, care i-ar ajunge un an, iar probabilitatea ca România să fie nevoită să tragă bani de la FMI este mică, au declarat surse oficiale. „Un acord de tip preventiv este făcut ca într-o situaţie dificilă să poţi trage bani. Eu nu văd o probabilitate de a trage bani, deoarece este loc de cumpărare de titluri de stat din România. Ministerul Finanţelor are un stoc de vreo trei miliarde de euro, care le ajunge până la anul pe vremea aceasta. Sunt avansuri de la Uniunea Europeană, sunt bani din emisiunea din vara trecută pe care nu i-au consumat de un miliard şi ceva de euro… Cred că sunt mai mult de trei miliarde de euro“, au precizat sursele citate. Acestea au subliniat că acordul de tip preventiv se face pentru situaţia în care se întâmplă ceva şi este nevoie de acei bani. „Nu va fi mare necaz dacă România va trage bani de acolo. Este o reacţie la un mare necaz care vine din exterior. Dacă întrebarea este despre probabilitate, consider că probabilitatea este mică. Nu văd de ce ar trebui să luăm acei bani“, au mai spus sursele citate. Traian Băsescu a afirmat miercuri că, „pentru perioada următoare“, România nu se află în situaţia de a apela la resursele pe care le are la dispoziţie de la FMI şi de la UE, adăugând că folosirea banilor de la Fond „nu ar fi un semn pozitiv“, chiar dacă banii sunt „foarte ieftini“. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat recent că România ar putea apela anul viitor la banii de la FMI, iar în prezent, fără să se împrumute din piaţă, România are rezerve financiare pentru patru luni. Lucian Croitoru spune că unul dintre motivele pentru care România ar putea apela la banii de la FMI este acela că băncile vor repatria fondurile către băncile-mamă. „Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce, bineînţeles, poate să creeze în viitor o problemă din punct de vedere al finanţării guvernului“, a spus Croitoru, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani. Autorităţile române au decis să continue să trateze acordul stand-by cu FMI aprobat în martie, de 3,6 miliarde de euro, ca pe unul de tip preventiv, ceea ce înseamnă că nu intenţionează să tragă aceste sume.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Nicoleta Miulescu, secretarul fără casă de la Primăria Craiova

Nicoleta Miulescu, secretarul general al municipiului Craiova, are o declaraţie de avere aproape goală, doar cu veniturile obţinute din salarii.

ȘTIRI GdS

Nicoleta Miulescu, secretarul fără casă de la Primăria Craiova

Nicoleta Miulescu, secretarul general al municipiului Craiova, are o declaraţie de avere aproape goală, doar cu veniturile obţinute din salarii.

Covid-19 ar putea declanşa diabetul zaharat

La începutul pandemiei de SARS-CoV-2, medicii atrăgeau atenția asupra faptului că persoanele cu diabet se confruntă cu un risc mai mare de...

Medicamentele pentru Covid folosite în România, retrase din studiile...

Medicamentele care fac parte din protocolul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul Covid, utilizate în spitalele din România, inclusiv în Craiova, au fost retrase...

Au recunoscut că au depus documente false la APIA

Au recunoscut că au depus documente false la APIA.

ISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare...

ISJ Dolj se face că anchetează greşelile de notare de la evaluarea naţională

Bancul zilei

O femeie intră extrem de agitată într-un cabinet ginecologic și îi spune doctorului: Domnule doctor, am venit să îmi...