17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApocalipsa facturilor la întreţinere

Apocalipsa facturilor la întreţinere

Cum vor arăta facturile la căldură în această iarnă este o întrebare pe care şi-au pus-o foarte mulţi craioveni, dat fiind faptul că preţul gigacaloriei nu mai este subvenţionat pentru mulţi dintre ei. Vânzarea căldurii către populaţie la preţul de producţie şi distribuţie de 245 lei/gigacalorie, dar şi faptul că mare parte dintre craioveni nu vor mai beneficia de subvenţii duc la o creştere simţitoare a costurilor la întreţinere. Din luna noiembrie, valoarea facturii la întreţinere va crește simţitor faţă de luna octombrie, din cauză că începând cu noiembrie se aplică noul tarif. „Putem face un calcul estimativ, dar valorile pot fi foarte diferite de la un bloc la altul, de la o asociaţie la alta. Calculul făcut ia ca exemplu scări cu apartamente cu două şi trei camere, fără repartitoare. În situaţia unui apartament de 49 mp, cu două camere, căldura plătită de proprietar va trece de 270 de lei pentru luna noiembrie. Cum estimăm această valoare? Aparatul din scara unui condominiu ne dă consumul total în gigajouli, transformăm în gigacalorie, dublăm consumul din luna anterioară, când am avut două săptămâni de căldură şi înmulţim cu noul preţ, după care repartizăm pe fiecare apartament după suprafaţa pe care o are. Dar în acest moment este un cost estimativ. Să nu uităm că unii dintre proprietari beneficiază şi de subvenţii“, a precizat Vasile Calciu, administrator la Asociaţia nr. 18 Brazda lui Novac.

Spaţiu mare, preţ mai mare

Pentru craiovenii care deţin un apartament cu trei camere, factura la căldură va fi între 350 şi 400 de lei. Acesta este calculul estimativ, când vorbim de un apartament cu o suprafaţă utilă de 52 mp, la pauşal şi fără subvenţie. Pentru apartamentele contorizate, aceste valori sunt diferite, dat fiind faptul că există craioveni care nici la această dată nu şi-au pornit repartitoarele din propriile locuinţe. În cazul lor, consumul individual este zero, dar vor fi taxaţi pentru căldura pe părţile comune. „Eu nu mi-am deschis repartitoarele pentru că mi-e groază de factura la căldură. Căldură primesc doar de la conductele care îmi trec prin apartament. Nu este cald în casă, o temperatură cât să te dezmorţeşti, dar… Voi plăti cu siguranţă pentru părţile comune“, a spus Bogdan Moşneanu, un locatar din cartierul Valea Roşie.

Strânge robinetul, nu deschide fereastra

Temperaturile destul de ridicate din ultima vreme i-au făcut pe craiovenii care primesc căldură la pauşal să o arunce pe fereastră. Termoficarea a avut tot interesul să le furnizeze agent termic, iar locatarii nu i-au tras pe administratori de mânecă să mai strângă robinetul din subsol şi uite aşa mare parte din căldura care le va fi facturată s-a dus în „mediul ambiant“ (termen folosit de reprezentanţii Termoficării pentru mare parte din căldura pierdută pe reţea). „În această perioadă, când vremea este frumoasă, administratorii asociaţiilor de proprietari, de comun acord cu aceștia, ar putea să mai limiteze consumul de căldură. Acest lucru se întâmplă şi atunci când locuieşti la casă, îţi setezi, să spunem, centrala la altă temperatură, dacă afară sunt 12 sau 15 grade Celsius. Aşa trebuie să se întâmple şi la bloc. Nu este suficient să închidă unul singur din casă, căci agentul rămâne pe conductele de pe părţile comune şi îi încarcă aici. Ar fi bine să aibă robinet montat pe conducta de tur“, a mai precizat Vasile Calciu, administrator la Asociaţia nr. 18 Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII