33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea minte de îngheață conductele

Termoficarea minte de îngheață conductele

Regia de Termoficare încearcă să mascheze lipsa unor politici economice sănătoase, punând în spinarea craiovenilor pierderile uriaşe din reţeaua de distribuţie a agentului termic. Regia a cerut consilierilor locali în luna septembrie să aprobe creşterea procentului de pierderi de la 17 la peste 22%. Dacă aleşii locali vor aproba acest lucru, preţul unei gigacalorii va creşte cu 4%, în condiţiile în care subvenţia de la guvern şi primărie pentru această iarnă se acordă unui număr redus de persoane.

În loc să încerce să-şi îmbunătăţească activitatea, Regia de Termoficare stă cu mâna întinsă la consilierii locali pentru a reduce sumele uriaşe pe care le pierde şi pe care le plătim cu toţii. Pe bună dreptate, ne putem întreba de ce trebuie să suporte craiovenii ineficienţa unei regii care înfulecă de la bugetul local milioane de euro numai pentru salarii şi care a introdus în preţul gigacaloriei costurile pentru modernizarea întregii reţele de producere, transport şi distribuţie, dar vrea să mărească preţurile tocmai din cauza pierderilor pe care nu le poate opri?

Tânguieli

În nota de fundamentare a cererii de mărire a procentului de pierderi din luna septembrie, conducerea Termoficării se dă singură de gol, spunând că în preţul gigacaloriei este inclusă o sumă pentru modernizarea sistemului de distribuţie a agentului termic. Adică populaţia suportă o parte din investiţiile pe care ar trebui să le facă Termoficarea. Cu atât mai greu de înţeles este creşterea pierderilor din reţea cu cât, pe lângă banii luaţi de la craioveni, Termoficarea a primit fonduri nerambursabile şi de la guvern prin Programul Naţional de Eficienţă Energetică 2009-2010. Potrivit acestui program, sprijinul financiar s-a acordat pentru „reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, inclusiv schimbarea tipului de combustibil la instalațiile de ardere energetice (ex. trecere pe biomasă), categoriile de lucrări de investiții eligibile fiind cele pentru reabilitarea și eficientizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), la nivel de producere, transport și distribuție (centrale de termoficare de zonă, centrale termice de cvartal, puncte termice, dotarea acestora cu module termice și/sau utilaje performante), lucrările pentru producerea energiei în sisteme de cogenerare, cele pentru modernizarea și extinderea rețelelor termice de transport și distribuție a energiei termice în circuit primar și circuit secundar (magistrale de termoficare, rețele termice exterioare de încălzire și apă caldă de consum) și lucrările pentru automatizarea funcționării sistemelor și instalațiilor și contorizarea consumului de energie termică aferent consumatorilor finali cuplați la SACET“. În memoriul justificativ pentru creşterea procentului de pierderi, Termoficarea spune următoarele: „la stabilirea preţurilor se vor lua în consideraţie costurile justificate ale activităţilor de producere, transport şi furnizare a energiei termice, inclusiv cheltuielile aferente dezvoltării şi modernizării SACET, pierderile de energie termică, cheltuielile cu protecţia mediului şi o cotă de profit“. Ca urmare a schemelor de finanţare de la bugetul de stat şi cel local, spune Termoficarea în acelaşi memoriu, efortul investiţional a fost concentrat pentru creşterea eficienţei energetice a componentelor sistemului de alimentare cu energie termică. Concret, Termoficarea s-a concentrat asupra modernizării mai multor puncte şi centrale termice şi a reţelei de distibuţie de la doar trei obiective termice. Explicaţia este simplă, spun cei de la Termoficare. Modernizarea reţelei de distribuţie ar costa prea mult, iar „indicatorii de eficienţă economică nu sunt favorabili pe termen scurt şi mediu“. Mai pe româneşte, Termoficarea nu a considerat eficient să modernizeze reţeaua de distribuţie, dar îngroaşă obrazul şi cere bani în plus pentru că sunt pierderi pe reţea, în condiţiile în care primeşte bani şi de la populaţie, şi de la guvern pentru modernizarea sistemului.

Pierdere de 2,5 milioane de euro

Tradusă în cifre, gaura financiară a Termoficării din cauza propriei inabilităţi de administrare, dublată de o nesimiţire faţă de craioveni dusă la extrem, se ridică la peste zece milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro – n.r.). În actele contabile aferente lunii august din acest an, de exemplu, Termoficarea nu poate justifica peste 40 de milioane de lei (aproximativ zece milioane de euro – n.r.). Suma reprezintă diferenţa dintre datoria de 135 de milioane de lei pe care Termoficarea o are către Complexul Energetic, furnizorul de agent primar şi debitele pe care asociaţiile de proprietari şi ceilalţi clienţi le au de plată către Regie, adică 96 de milioane de lei. Unul dintre directorii Termoficării a explicat că suma lipsă este compusă din subvenţiile restante ale guvernului, de 20 de milioane de lei, din cheltuielile cu centralele proprii ale Termoficării plus pierderile din reţea, estimate la peste zece milioane de lei.
„În cazul în care consiliul local va aproba cererea de creştere a procentului de pierderi în reţea, preţul la gigacalorie va creşte cu aproximativ 4%. Dacă nu va aproba, atunci vom rămâne cu această datorie, acumulată în mai mulţi ani“, a spus directorul în cauză.

Craiovenii, scoşi vinovaţi

Interesant este şi cum vede Termoficarea dezastrul financiar în care a ajuns. În acelaşi memoriu justificativ, vinovate de situaţie sunt încălzirea globală, care a dus la scăderea producţiei de energie termică, creşterea numărului de puncte termice şi scăderea numărului de centrale termice de cvartal, dar şi reducerea temperaturii la care este livrată energia termică. Pentru că a vândut mai puţin, evident şi pierderile au crescut, susţine Termoficarea, care spune că vinovaţi sunt şi craiovenii care s-au debranşat şi au dat peste cap sistemul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII