Senatorul PSD de Dolj, Olguţa Vasilescu, a declarat într-un interviu acordat GdS că va candida la Primăria Craiova şi că va anunţa acest lucru atunci când va fi sigură de susţinerea colegilor de alianţă. Olguţa s-a declarat dezamăgită de actualul primar, pe care crede că îl poate învinge la alegerile de anul viitor.
GdS: Vă interesează candidatura la Primăria Craiova şi dacă da, de ce?
O.V.: Da, pentru că pot să fac mai multe, pentru că nu-mi place cum arată oraşul, pentru că se vede că nu există un simţ estetic al celor care s-au ocupat până acum de oraş. Când am venit cu investitorii străini, când am intrat în Craiova, am fost jenată vizavi de cum arată blocurile, pentru că arată exact ca un domino. Primăria nu s-a implicat deloc în ceea ce înseamnă reabilitarea termică și i-a lăsat pe proprietari să zugrăvească blocurile aşa cum au vrut ei.
GdS: Şi în afară de acest motiv?
O.V.: Și pentru că, în prezent, Craiova este unul dintre puţinele oraşe unde populaţia trăieşte încă în secolul 18, mai precis 30% din populaţie nu are apă curentă, canalizare, asfalt. Avem fântâni, sunt foarte frumoase, ne distrăm bine în centru, dar….
GdS: Şi totuşi, actualul primar este la al doilea mandat. Înseamnă că populaţia vrea aceste lucruri.
O.V.: Cred că locuitorii din Craiova se mulţumesc cu foarte puţin pentru că înainte nu au avut aproape nimic. Trebuie să recunoaştem că primarii dinaintea lui Antonie Solomon nu au făcut aproape nimic pentru Craiova. Cel puţin ceva care să se vadă. Iar el a făcut foarte puţine lucruri, dar foarte vizibile. Nu a făcut, în schimb, exact lucrurile care ar fi trebuit. Nu am fi fost în situaţia actuală cu apa caldă şi încălzirea dacă ar fi existat un sistem de contorizare pentru fiecare familie. Vă asigur că asta nu ar fi adus voturi. De asemenea, nu ar fi fost vizibilă canalizarea şi apa curentă, astfel încât să se bucure toţi cetăţenii din Craiova.
GdS: Deci dumneavoastră vreţi să-i convingeţi pe craioveni că veţi face lucrurile pe care nu le-a făcut Antonie Solomon, dar care sunt puţin vizibile…
O.V.: Dar sunt foarte necesare.
GdS: Şi credeţi că ar percuta un astfel de mesaj?
O.V.: Da, mai ales în zonele de periferie ale oraşului. Mesajele de campanie le veţi vedea şi veţi fi foarte surprinşi. Ce pot să vă promit este că va fi o campanie neconvenţională, cum nu s-a mai făcut în Craiova.
GdS: Îl aduceţi pe Toto Cutugno?
O.V.: Nu. O să fie probabil şi concerte. Eu dacă stau undeva prost în sondaje, stau la capitolul tineri sub 30 de ani. Acolo mă bate rău Antonie Solomon, asta pentru că se vede acest centru, au apărut nişte terase, sunt nişte concerte.
GdS: Până acum s-a discutat ipotetic despre candidatura dumneavoastră la Primăria Craiova. Cât de reală este nominalizarea dumneavoastră din partea USL?
O.V.: Nu poate fi decât aşa cum au stabilit cetăţenii. La Craiova, m-am detaşat în sondajele de opinie ale USL şi nu e vorba de două-trei procente, cum acreditează unii ideea, ci m-am departajat foarte mult de ceilalţi candidaţi din interiorul USL.
GdS: Unii înseamnă cei din PNL?
O.V.: Înseamnă toţi.
GdS: Deci sunteţi neoficial candidatul USL la primărie…
O.V.: Da… şi mă amuză foarte mult faptul că se speculează vizavi de faptul că aş vrea sau nu să merg la primărie. Nu mai este loc de nici un fel de speculaţii. Pur şi simplu, trebuie să facem nişte lucruri de precampanie electorală. În primul rând, trebuie să trecem prin toate structurile organizaţiei, pentru că nu vreau să am surpriza lui Gheorghe Nedelescu de acum trei ani, când a candidat şi nu a fost foarte bine receptat de filială. Mă întâlnesc deja cu organizaţiile locale ale PSD, vreau şi cu cele ale PNL. Vreau să discut şi cu consilierii noştri locali, astfel încât toate proiectele pe care le voi avea ca şi candidat la primărie ei să le susţină în primărie şi nu de când voi fi primar, ci chiar de acum. Au început deja să preia ideile.
GdS: Daţi-mi un exemplu.
O.V.: Una dintre ideile mele a fost preluată de domnul Mărinică Dincă, văruirea blocurilor din Craiova. Avem o ţigănie în Craiova legată de culoarea blocurilor. Am văzut că domnul Dincă a preluat această idee, a vorbit deja cu arhitectul primăriei. Am văzut că sunt şase culori. Eu aş fi dorit să fie maximum trei, fiecare cartier să aibă culoarea lui. Culorile ar trebui să fie alb, galben pai, plăcute ochiului.
GdS: De unde ştiţi că Dincă a preluat ideea de la dumneavoastră? Poate a gândit la fel…
O.V.: Pentru că sunt singura care a exprimat-o public. Până atunci nu am auzit pe nimeni vorbind despre ea. Apoi a fost o discuţie vizavi de stadionul din Craiova. Am văzut că a preluat-o domnul Solomon. Poate că ar fi o şansă să construim un stadion acum, pentru ca în momentul în care vom avea o echipă să aibă unde să joace. Se vorbeşte iar foarte mult despre locuinţele pentru tineri. Eu am spus că vreau să aplic programul lui Radu Mazăre de la Constanţa, singurul oraş care a rezolvat problema locuinţelor pentru tineri fără bani foarte mulţi de la consiliul local, punând la dispoziţia investitorilor terenurile şi utilităţile, după care organizăm licitaţia pentru investitori, care nu au voie să construiască cu mai mult de 500 de euro pe metrul pătrat. O familie tânără îşi poate achiziţiona un apartament cu o rată lunară de 150 de euro. Chiar l-am rugat pe Radu Mazăre să vină lângă mine într-o conferinţă de presă să le explicăm craiovenilor că la Constanţa s-a putut. Craiova are o mare problemă cu terenurile, pentru că suntem singurul oraş care nu mai are o succesiune vacantă liberă. Pentru că terenurile se prăduiesc. Nu-mi cereţi acum dovezi. Probabil, dacă aş fi în primărie, aş putea să vi le aduc imediat.
GdS: Ce înseamnă succesiune vacantă?
O.V.: Există persoane care nu au moştenitori şi care, atunci când mor, terenurile ar trebui preluate de comunitate. La noi, moştenitorii ies din pământ.
GdS: Când vă veţi anunţa candidatura?
O.V.: Nu pot da o dată exactă pentru că trebuie să aflăm mai întâi care este data alegerilor. E foarte important, pentru că, dacă era să se aplice legea, ar fi trebuit să se organizeze alegeri la Craiova de anul trecut, pentru că legea este clară. Dacă timp de şase luni nu-ţi poţi exercita mandatul, trebuie organizate alegeri. Or legea trebuia aplicată de prefect, dar nu a vrut.
GdS: Cum îi simţiţi pe cei din organizaţiile locale PSD cu care aţi vorbit?
O.V.: Foarte motivaţi să câştige. Eu reprezint un colegiu semirural ca senator. În prezent, comunele s-au dezvoltat atât de mult în judeţ, încât arată mult mai bine decât foarte multe din cartierele Craiovei.
GdS: Dar faţă de candidatura dumneavoastră, cum i-aţi simţit pe cei de la PSD? Se vorbeşte că nu aţi fi tocmai agreată de conducerea PSD Dolj. Vă simţiţi impusă cu forţa de la centru?
O.V.: Cred că deja alegătorii au decis. Când s-a hotărât în cadrul USL să meargă la primărie candidatul cel mai bine plasat, nimeni nu a avut nimic împotrivă.
GdS: Domnul Prioteasa este alături de dumneavoastră?
O.V.: Nu mi-a dat niciodată motive să cred că nu m-ar susţine. Dacă nu vor trage toţi în această direcţie, atunci se vor plasa în afara partidului şi a USL. Şi nu cred că le convine.
GdS: Şi cum vor fi pedepsiţi?
O.V.: Când nu-ţi doreşti că câştige candidatul şi partidul tău nu ai ce să cauţi în această structură.
GdS: Credeţi în orgolii gen vreau candidatul meu şi altceva nu mă interesează?
O.V.: Cred, da.
GdS: Domnul Prioteasa se înţelege foarte bine cu domnul Solomon. Vă este teamă de un posibil sabotaj?
O.V.: Nu, pentru că nu va fi posibil. Când îmi voi anunţa candidatura, toate lucrurile vor fi puse la punct. Nu vor mai exista sincope. Îmi voi anunţa candidatura când voi face toţi paşii necesari ca să fiu susţinută de întreaga organizaţie locală şi de toate persoanele, indiferent de numele lor.
GdS: Cum poate fi bătut în alegeri Antonie Solomon?
O.V.: Mie mi-a fost teamă de un singur lucru: să nu mă bat cu Antonie Solomon stând la gardul primăriei, ţinut de instanţă în afara primăriei, fiind într-o etapă de reeducare. L-am vrut pe Antonie Solomon în primărie. Dacă am o problemă, şi cred că toţi craiovenii au o problemă, este aceea că domnul Antonie Solomon nu şi-a rezolvat încă toate problemele cu justiţia. El poate deveni din nou primarul oraşului. Dacă până atunci nu-şi rezolvă problemele penale, este foarte posibil ca să-l voteze oamenii şi să se trezească apoi cu un Mărinică Dincă sau cum s-o numi el, din postura de viceprimar, care să conducă oraşul. Asta cred eu. Nu ar trebui să se întâmple. Oamenii ar trebui să se gândească foarte bine cine este acel candidat pe care îl vor ca primar şi să fie sigur că va fi primarul Craiovei. Eu m-aş bucura să şi le rezolve până atunci. Nu m-am bucurat că un primar în exerciţiu, şi am spus-o atunci, primarul oraşului meu, a fost săltat cu cătuşe. Există un articol pe care, ca parlamentar, l-am promovat și care spune că nu poţi prezenta imagini la televizor cu un om încătuşat până când nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Or domnul Solomon a fost prezentat în această postură, încălcându-se legea, dacă vreţi.
GdS: Vorbiţi frumos despre primar. Reciproca nu este valabilă.
O.V.: Nu m-am aşteptat. M-am simţit foarte prost când am văzut că s-a exprimat faţă de mine cu apelativul de prostituată, gospodină şi aşa mai departe. Nu mă aşteptam pentru că eu, într-un moment foarte delicat al vieţii dumnealui, m-am postat într-o tabără în care sufleteşte m-am simțit apropiată de el. Dacă aşa te porţi cu o persoană care ţi-a fost aproape, probabil aşa te porţi şi acasă cu soţia sau cu alte femei. Aici domnul Solomon are o problemă. Domnul Solomon cred că nu a avut un contracandidat pe măsură până acum. Mă amuz foarte tare de acele sondaje în care are 75%. Nu a avut peste 55% nici în perioada lui de maximă glorie. În perioada în care a fost arestat, la o lună după, când perioada de victimizare era maximă, avea 12% în sondaje. Nici craiovenii nu-l mai vedeau ca primar. Atunci eu aveam mai mult decât el.
GdS: Credeţi că, fiind femeie, aveţi un dezavantaj în campania electorală?
O.V.: Sunt foarte mulţi care îmi spun „da, eşti foarte bine clasată în sondaje, dar eşti femeie“ şi că suntem într-o zonă cu electorat preponderent misogin. Nu este adevărat! Pe sondajele de opinie, 81% declară că nu au nici un fel de problemă cu un primar femeie şi îmi place mie să spun că de multe ori am fost mai bărbat decât mulţi bărbaţi din politică. Pe mine nu mă sperie handicapul de câteva procente pe care îl am faţă de Antonie Solomon. Mai este un an şi ceva până la alegeri. Eu va trebui să rup din procentele lui Solomon, nu Mărinică Dincă. Rezultatul din sondaje m-a făcut să mă gândesc mai bine la primărie.
GdS: Cum vi s-a părut Craiova condusă de Mărinică Dincă?
O.V.: Dezastruos. Mă mulţumeşte candidatura lui la primărie, pentru că trebuie să dea şi el piept cu electoratul.
GdS: Nu este o involuţie să veniţi din funcţia de senator în cea de primar?
O.V.: Craiova este un oraş cu un buget destul de mare. Pot să fac mai multe decât a făcut Antonie Solomon. Eu nu am plecat niciodată din Craiova. Locuiesc doar trei zile la Bucureşti.
GdS: După ultimele scandaluri din consiliul local între consilierii PDL şi primar, consilierii PSD votează pentru proiectele lui Antonie Solomon. Cum vi se pare acest lucru?
O.V.: Este o problemă pe care trebuie să o rezolv.
GdS: Cum vreţi să rezolvaţi problema câinilor fără stăpân din oraş?
O.V.: Va trebui să avem o lege în primul rând. Eu am susţinut foarte tare varianta care a ieşit din Senat, care duce la sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor, inclusiv a celor din curţi. Când nu aplici legislaţia europeană, care obligă sterilizarea tuturor câinilor, nu se va rezolva niciodată problema. Probabil, legea va ieşi săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.). Am văzut sondajele. Foarte mulţi îşi doresc eutanasierea şi probabil aşa va şi ieşi legea.
GdS: Cum i-aţi determina pe craioveni să plătească întreţinerea?
O.V.: Problema este alta, ca în locul fântânilor să avem un sistem de contorizare individuală. La mine pe scară doar două familii nu şi-au plătit întreţinerea, dar am suferit toţi. Sunt mai multe oraşe unde s-a făcut aşa, chiar dacă sistemul costă.
GdS: Cum ar fi un oraş cu primar femeie?
O.V.: Mult mai frumos.
GdS: Sunteţi membru al Comisiei pentru Învăţământ din Senat. Cum vi se par rezultatele de la bac?
O.V.: Sunt unul dintre parlamentarii care nu s-a oripilat foarte tare pentru ceea ce s-a întâmplat la bac. Ştiu că îţi aduce voturi să plângi pe umerii celor care au picat, dar am susţinut de ani buni că sistemul trebuie zguduit ca să înceapă să funcţioneze normal pentru a ajunge măcar la calitatea învăţământului care era înainte de 1989.
GdS: Atunci aveţi o părere bună despre ministrul Funeriu…
O.V.: Nu are ce căuta în această funcţie, pentru că nici măcar nu este produsul acestui sistem. Nu cunoaşte sistemul şi se vede.
GdS: Dar este vreun ministru care credeţi că îşi merită locul în guvern?
O.V.: Nu-mi vine nici unul în minte. La fiecare am ceva de reproşat.
GdS:Aţi organizat la Craiova, acum câteva zile, o întâlnire a patronilor marilor firme din Dolj cu posibili investitori de talie mondială? Cum i-aţi adus aici?
O.V.: Am discutat cu foarte mulţi investitori de la companii foarte mari şi le-am spus de forţa de muncă ieftină şi calificată de aici. Au spus că asta nu-i interesează, pentru că este foarte puţin din ce ar trebui să cheltuiască în România şi că s-ar bucura dacă ar da mai mult la salariile muncitorilor decât să plătească atâtea taxe şi impozite. Şi vă dau un exemplu: în Bulgaria sunt 17 taxe şi impozite, în România peste 250. Eu sunt de mult timp în contact cu ei. Despre mine nu se ştiu foarte multe lucruri. Poate a fost şi vina mea că nu am ştiut să-mi fac imagine… Fabrica de Avioane mai este în viaţă şi pentru că am ajutat-o de foarte multe ori. Lotul doi de IAR Şoim 99 mi se datorează în mare parte. Am discutat cu ministrul apărării de atunci şi, am reuşit să dea comanda fabricii. Sunt în discuţii cu mai mulţi investitori. Sunt clauze de confidenţialitate între fabrică şi investitori.
GdS: Doreşte vreunul dintre investitorii pe care i-aţi adus la discuţii să cumpere Fabrica de Avioane?
O.V.: Nu. Firmele au venit pentru comenzi. Ca să o cumpere, nu au cu cine să discute. Dacă aş spune tot ce ştiu despre cum tratează guvernul investitorii, aş face mai mult rău şi i-aş goni pe eventualii investitori. La Avioane s-a încercat la un moment dat, după 2008, privatizarea ei pentru interese imobiliare. Ca să vinzi fabrica trebuie să scazi din datoriile fabricii.
GdS: Veţi reduce taxele şi impozitele dacă veţi ajunge primar?
O.V.: Dacă vă iau un om de pe stradă să fie primarul Craiovei şi să facă ceva frumos cu bani de la bănci, vă garantez că el se va descurca în această funcţie. Cu atrageri de investiţii nu a ştiut nimeni în judeţul Dolj. Putem avea minimum 10.000 de locuri de muncă în următorii patru ani. Craiova trebuie să fie ca Timişoara şi Cluj, cu cele mai mici taxe.
GdS: Nokia a plecat de la Cluj. Credeţi că Ford va rămâne la Craiova?
O.V.: Sper. Dacă va pleca, Craiova va fi un oraş mort.
GdS: Cum credeţi că se va rezolva problema apei calde şi a căldurii în Bănie?
O.V.: După eliminarea subvenţiei, pentru Antonie Solomon e mai simplu să-l înjure lumea că nu dă apă caldă şi căldură decât să-l înjure după ce vin facturile la iarnă. Cele 17.000 de familii sunt fix nimic. Înainte beneficiam toţi.
GdS: Şi era cinstit?
O.V.: Da, pentru că sunt nişte probleme pe care trebuie să le pună la punct guvernul şi consiliile locale. Plătim dublu de la punctul termic la bloc. Cred că directorii de la Regie ar trebui să-şi dea demisia.
GdS: Vorbeaţi la început despre curăţenia din primărie. Să ne aşteptăm la ceva anume dacă veţi ajunge primar?
O.V.: În primărie nu se va fura pe mandatul meu. Şi asta ştiu că o să-i încurce pe mulţi şi că o să-i sperie venirea mea la primărie.
GdS: Acum se fură şi, dacă da, cât?
O.V.: Se fură la greu, prin caietele de sarcini.
GdS: Cum vi se pare faptul că viceprimarul Dincă a rămas fără atribuţii?
O.V.: Mă amuză foarte tare. S-a ajuns la un nivel al penibilului care nu poate fi depăşit nici de filmele de comedie cu Stan şi Bran. Acum două săptămâni se băteau pe pasaj, acum consilierii PDL votează orice împotrivă, iar primarul se victimizează. Cum să arăţi tu ca o victimă când te pretezi să-i iei scaunul viceprimarului?! Te gândeşti cum de au ajuns oamenii ăştia în aceste funcţii.
GdS: Credeţi că oamenii din România nu ştiu să discearnă la alegeri?
O.V.: De multe ori am fost supărată pe votul oamenilor după care, în timp, s-a văzut că poate au avut dreptate.
GdS: Spuneţi-mi ceva frumos despre Antonie Solomon.
O.V.: Cântă frumos, este foarte vesel, este sufletul petrecerii, şi m-aş opri aici. Şi a construit fântâni. Antonie Solomon câştigă în faţa mea la comunităţile de romi, la oamenii cu studii primare şi la tinerii sub 30 de ani, pentru concerte etc.
GdS: Ce hobbyuri aveţi?
O.V.: Am făcut karate. Am centură neagră 2 dani la Shotokan. Sunt foarte mulţi karatişti în Craiova, sunt vreo 10.000 de practicanţi şi sper să mă voteze.
„Antonie Solomon nu a avut un contracandidat pe măsură“
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei