11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci oameni pe zi, muşcaţi de câini

Cinci oameni pe zi, muşcaţi de câini

Numărul oamenilor care necesită îngrijiri medicale după ce au fost muşcaţi de câini este în creştere în judeţul Dolj

Cinci oameni ajung în fiecare zi la spital, în judeţul Dolj, din cauza câinilor. Situaţia deosebit de îngrijorătoare a fost prezentată ieri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă. „În primele şase luni din acest an, 859 de oameni au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, după ce au fost muşcaţi de câini. Dintre aceştia, 528 au fost adulţi din mediul urban, 83 au fost copii din mediul urban, 124 de adulţi din mediul rural şi 124 de copii din mediul rural“, a declarat dr. Georgiana Grecu, medic primar epidemiolog la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova.
Dr. Grecu a spus că toate persoanele ajunse la spital au primit îngrijiri medicale (curăţarea plăgii, vaccinare antitetanică etc.), 251 dintre acestea au primit şi vaccin antirabic, iar 18 au necesitat internare. „Nu este nevoie întotdeauna de vaccinare antirabică. Vaccinul se administrează numai dacă medicul consideră că este necesar, iar această decizie este luată în funcţie de localizarea muşcăturii, prezenţa salivei câinelui pe plagă, dacă persoana a fost muşcată prin haine etc.“.

Rabia, din nou în centrul atenţiei

Medicii au avertizat în mod special asupra pericolului pe care îl reprezintă muşcăturile de câini privind transmiterea unor boli grave cum ar fi rabia (turbarea). „Boala la om este produsă de un virus care se transmite de la animal la om, în special prin muşcătură şi manifestată clinic ca encefalomielită acută, invariabil fatală la persoanele nevaccinate. Cazurile de rabie sunt foarte rare în România din cauza vaccinării animalelor de companie, însă având în vedere numărul mare de câini care se găsesc pe străzi în acest moment se impune avertizarea populaţiei în legătură cu măsurile pe care trebuie să le ia persoanele care au fost muşcate“, a spus şi dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Până când primăriile vor lua măsuri pentru eliberarea străzilor de câini vagabonzi, populaţia trebuie să ştie că există un serviciu nonstop în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova care oferă asistenţă medicală gratuită tuturor persoanelor care au fost muşcate de câini sau de alte animale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

110 COMENTARII