10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoc speră ca până la Consiliul European din octombrie să existe un rezultat favorabil pe Schengen

Boc speră ca până la Consiliul European din octombrie să existe un rezultat favorabil pe Schengen

Premierul Emil Boc, a declarat, azi, în privinţa accederii României în Schengen, că jumătatea plină a paharului este aceea că nu s-a luat o decizie negativă la Consiliul JAI, precizând că speră ca până la Consiliul European din octombrie să existe un rezultat favorabil în această privinţă, informează NewsIn.
Întrebat dacă România a înregistrat un eşec în privinţa aderării la Schengen la Consilul JAI, Emil Boc a spus: "Jumătatea goală a paharului este că nu s-a luat decizia astăzi, jumătatea plină este aceea că nu s-a luat o decizie negativă, cu alte cuvinte rămânem încă în joc".
"Din punct de vedere tehnic, toate condiţionalităţile sunt îndeplinite, nu mai există nici un fel de obstacol din această privinţă,  singurele discuţii sunt de natură politică .Voi cere şi am cerut întotdeauna să nu se schimbe regulile jocului în timpul jocului. Adică aceleaşi criterii care au stat la aderarea la Schengen a altor ţări să stea şi la aderarea României, atât cerem, nimic mai mult. Credem că UE  trebuie să rămână constantă şi consecventă şi vom intensifica efortul diplomatic până la Consiliul European din octombrie, astfel încât să putem avea un rezultat favorabil, repet, pentru că suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic să fim graniţa exterioară a UE.(…) Rămâne ca acest lucru să se consacre şi din punct de vedere politic şi să nu rămânem prizonierii unor decizii politice interne din unele ţări ale UE care pot bloca o asemenea decizie", le-a spus premierul ziariştilor după ce a participa la o reuniune a PPE organizată la Bucureşti la Palatul Parlamentului.
Noi discuţii pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen vor avea loc până la 17-18 octombrie, când liderii UE se vor reuni la summit, a declarat ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, relatează Sofia News Agency. El este de părere că o decizie ar putea fi luată între timp, dacă se ajunge la un compromis. "Olanda şi Finlanda rămân singurele membre UE caere nu au susţinut propunerea legată de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Nu au dat nicio explicaţie logică", a spus Ţvetanov, după reuniunea miniştrilor de interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS