22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinlanda se opune aderării României la Schengen

Finlanda se opune aderării României la Schengen

Raţiunile de politică internă par a determina Finlanda să se opună, la rândul său, extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, informează NewsIn.
La aceste raţiuni interne, se adaugă şi demersurile insistente ale Olandei pe lângă partea finlandeză de a nu rămâne izolată în Consiliul JAI în poziţia adoptată în legătură cu aderarea României la Schengen, susţin sursele menţionate.
Noul guvern finlandez învestit  în iunie 2011 are o abordare mai eurosceptică  şi mai strictă în ceea ce priveşte participarea Finlandei în UE.
Deşi a anuntat prin programul de guvernare că susţine asigurarea libertăţii de mişcare pe baza acordului Schengen, creşterea curentului eurosceptic şi anti-imigraţionist reflectat inclusiv prin intrarea în Parlament a Partidului Adevăraţilor Finlandezi (partid eurosceptic şi populist) face guvernul finlandez să aibă mai degrabă o abordare prudentă faţă de consolidarea cooperării în UE.
Recent,  Finlanda a fost  unul dintre statele din zona euro care a insistat ca alocarea asistenţei financiare pentru Grecia, aflată într-o situaţie economică dificilă, să fie condiţionată de includerea în "pachetul elen" a unor garanţii colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garanţiile statelor membre la EFSF (European Financial Stability Facility).
Guvernul olandez a decis săptămâna trecută să blocheze pentru moment aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII