19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateObama le-a transmis americanilor un mesaj de speranţă

Obama le-a transmis americanilor un mesaj de speranţă

Preşedintele american Barack Obama le-a spus americanilor duminică, la zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, că trebuie să le aducă un omagiu celor care au murit în atacurile teroriste, dar şi să privească spre viitor „cu speranţă în inimi“. El a precizat că ultimul deceniu a demonstrat hotărârea americanilor de a-şi apăra modul de viaţă. Idealul că „bărbaţii şi femeile trebuie să se autoguverneze (…) nu a făcut decât să fie consolidat“, a subliniat el, citat de BBC News. Aproape 3.000 de oameni au murit după ce patru avioane de linie au fost deturnate de terorişti şi s-au prăbuşit la New York, Washington şi Pennsylvania. Obama a subliniat că s-au schimbat multe pentru americani după 11 septembrie 2001. „Am cunoscut război şi recesiune; dezbateri aprinse şi diviziuni politice. Nu putem aduce înapoi vieţile pierdute în acea zi sau americanii care au făcut sacrificiul suprem în războaiele care au urmat“, a admis el. „Cu toate acestea, astăzi merită să ne amintim de ce nu s-a schimbat“, a adăugat el. „Caracterul nostru ca naţiune nu s-a schimbat (…). Credinţa noastră în America, născută dintr-un ideal etern că bărbaţii şi femeile trebuie să se autoguverneze; că toţi oamenii sunt creaţi egali şi merită aceeaşi libertate pentru a-şi stabili soarta – aceste crezuri nu au făcut decât să fie consolidate, prin teste şi încercări“, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Obama le-a adus un omagiu victimelor atacurilor, precum şi curajului supravieţuitorilor

El a salutat cei „două milioane de americani care au mers la război după 11 septembrie“. „Ei au demonstrat că aceia care vor să ne facă rău nu se pot ascunde de justiţie nicăieri în lume“, a adăugat preşedintele american. În lunile de după atentatele teroriste, forţele americane au fost trimise în Afganistan pentru a îndepărta de la putere talibanii, care sprijineau Al-Qaida. În 2003, Statele Unite au condus invazia din Irak, în urma căreia a fost îndepărtat de la putere Saddam Husseim.

Peste 6.200 de militari SUA au fost ucişi în cele două războaie

Obama a rostit duminică discursul la Centrul Kennedy din Washington, unde a avut loc un concert în memoria victimelor, ce a încheiat comemorările oficiale organizate pentru a marca zece ani de la atacuri. Anterior, el a luat parte la ceremonii organizate în cele trei locuri unde patru avioane de linie deturnate s-au prăbuşit – World Trade Center din New York, Pentagonul din Washington şi un câmp din Pennsylvania. Pentru fiecare dintre avioanele probuşite s-a ţinut un moment de reculegere. Măsurile de securitate au fost foarte stricte, în urma ameninţărilor cu noi atacuri ale Al-Qaida.

Ceremonii în lumea întreagă pentru comemorarea a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie

Din Afganistan şi până în Marea Britanie, în întreaga lume au avut loc duminică ceremonii de comemorare a celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie, cu prilejul împlinirii a zece ani de la tragedie, liderii din mai multe state subliniind că lupta împotriva terorismului este departe de a fi terminată, relata AFP. Primele ceremonii au avut loc în Afganistan unde, în toate bazele americane, soldaţii au adus un omagiu victimelor atentatelor şi luptelor care durează de zece ani în această ţară.
La 7 octombrie 2001, la o lună după atentate, Statele Unite ale Americii (SUA) au lansat o ofensivă în Afganistan, înlăturând în câteva săptămâni regimul taliban aflat la putere din 1996, care a refuzat să-l predea pe Osama ben Laden, creierul atentatelor de la 11 septembrie, aflat pe teritoriul său. Pakistanul vecin – în ale cărui zone tribale s-a refugiat ben Laden, liderul Al-Qaida, după atentate – a anunţat că se alătură „poporului american şi lumii întregi pentru a omagia memoria celor care şi-au pierdut viaţa la 11 septembrie, precum şi a victimelor terorismului din lumea întreagă“.
„Ne reafirmăm determinarea naţională de a întări cooperarea internaţională pentru eliminarea terorismului“, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe de la Islamabad.
La Londra, familiile celor 67 de britanici care şi-au pierdut viaţa în atentatele de la 11 septembrie s-au adunat la Catedrala Sfântului Pavel pentru o slujbă religioasă, în prezenţa a circa 2.000 de persoane, printre care şi ambasadorul SUA, Louis Susman.
În timpul ceremoniei de la memorialul pentru omagierea celor dispăruţi la 11 septembrie din Grosvenor Square, din apropierea ambasadei SUA, în centrul Londrei, unde numele victimelor au fost citite unul câte unul, în jur de 50 de militanţi islamişti din mişcarea „Musulmani împotriva cruciadelor“ au manifestat în faţa misiunii diplomatice americane, scandând sloganuri precum „SUA teroriste“.
În Germania, drapelul american a fost coborât duminică în bernă la Checkpoint Charlie, cel mai celebru post de trecere a frontierei între Berlinul de Vest şi Berlinul de Est în timpul Războiului Rece. „Noi, berlinezii, nu vom uita niciodată atentatele de la 11 septembrie“, se spunea în mesajul afişat pe un panou.
La Madrid, ambasadorul SUA în Spania, Alan Solomont, prinţul Felipe de Asturia, soţia sa, Letizia, şi şeful diplomaţiei, Trinidad Jimenez, au ţinut la sfârşitul dimineţii un minut de reculegere şi au inaugurat un lot format din zece arbori americani, într-un mare parc al capitalei.
La Roma, un minut de reculegere a fost ţinut în două aeroporturi, la ora la care cu zece ani în urmă un avion s-a prăbuşit peste primul turn de la World Trade Center.
La Dublin, preşedinta irlandeză Mary McAleese a asistat la o ceremonie pentru pace şi reculegere, declarând că „Irlanda sprijină, aşa cum o facem şi astăzi, prietenii şi familiile noastre din SUA“.
Potrivit secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „atacurile de la 11 septembrie au fost începutul unei ierni lungi în istoria mondială“, primăvara arabă reprezentând „un nou anotimp al speranţei“. Pentru şeful diplomaţiei britanice, William Hague, primăvara arabă este dovada că Al-Qaida este „din ce în ce mai puţin importantă pentru viitor“.
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU