18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Nu acceptăm stigmatizarea românilor“

„Nu acceptăm stigmatizarea românilor“

Într-o declaraţie pentru RFI România, Cătălin Predoiu (foto), ministrul justiţiei a reacţionat la declaraţiile făcute ieri, de ministrul francez de interne, Claude Gueant. „Nu putem accepta stigmatizarea treptată a cetăţenilor români“, a spus Cătălin Predoiu, care insistă pe cooperarea bună care există între România şi Franţa.
Între cele două ţări există un grup de lucru creat pe chestiunea minorilor, care a avut deja o reuniune. Alte probleme evocate de Claude Gueant ţin însă de partea franceză. Într-un interviu pentru Le Parisien, ministrul francez de interne spune,  de exemplu, că „în următoarele săptămâni va fi instalat la Paris un magistrat român, care să se ocupe de repatrierea delincvenţilor minori“.
Ministrul român al justiţiei aminteşte însă că există o scrisoare a părţii române încă din „24 septembrie 2008, în care România s-a oferit să schimbe magistraţi de legătură la Bucureşti şi Paris. Aşteptam finalizarea procedurilor la nivelul ministerului francez de resort“.
Tot în legătură cu repatrierea minorilor neînsoţiţi, ministrul român a spus că România a adoptat legislaţia necesară, dar că Franţa încă nu, decizia parlamentului francez fiind invalidată de Consiliul Constituţional: „S-a considerat că decizia de repatriere emisă de procuror şi nesupusă vreunei cenzuri de atac sau căi de atac ar reprezenta o expulzare mascată“. Ca urmare, ministrul român al justiţiei crede că se impune strângerea conlucrării în grupul de lucru româno-francez, pentru că uneori statisticile româneşti nu corespund cu cele franceze.
„În vară, partea franceză ne-a comunicat o cifră de  400 – 500 de minori neînsoţiţi, fără să indice sursa, în timp ce noi constatăm, în urma verificărilor, că autorităţile române au primit 40 de cereri de repatriere şi, pe de altă parte, din datele provenite de la notariate, constatăm că minorii au ieşit din ţară însoţiţi, fie de titularul dreptului de însoţire, fie de un împuternicit legal. Faţă de această situaţie se impune strângerea conlucrării în grupul de lucru româno-francez“, a conchis Cătălin Predoiu
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII