10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se semnează acordul privind desfăşurarea de elemente antirachetă în România

Astăzi se semnează acordul privind desfăşurarea de elemente antirachetă în România

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton vor semna astăzi, la Washington, acordul pentru desfăşurarea unor elemente ale scutului antirachetă al SUA în România, informează NewsIn. Acordul prevede instalarea şi operarea unui sistem american de interceptori SM-3, precizează Departamentul american de Stat într-un comunicat. Semnarea documentului urmează să aibă loc în jurul orei locale 12.15 (19.15 ora României), după o reuniune bilaterală.  
Anunţul oficial privind participarea României la proiectul american de apărare antirachetă în Europa a fost făcut la 4 februarie 2010. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 4 februarie că România a acceptat invitaţia administraţiei Obama de a găzdui interceptoare de rachete ca parte a scutului american. Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.
Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. După şapte runde de negocieri între experţii de la Washington şi Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la 3 mai 2011, că elementele scutului antirachetă, adică cele 24 de rachete, vor fi amplasate în baza militară Deveselu, din judeţul Olt, şi vor fi operaţionale începând cu anul 2015.
La data de 7 iunie, secretarul de stat Bogdan Aurescu a parafat la Washington, împreună cu Ellen Tauscher textul Acordului pentru amplasarea în România a unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS