16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSteve Jobs a demisionat

Steve Jobs a demisionat

Compania Apple a anunţat miercuri demisia preşedintelui şi fondatorului său, Steve Jobs, fără a da mai multe detalii, anunţă AFP. Apple Inc a informat că demisia lui Steve jobs are efect imediat şi că acesta va fi înlocuit de Tim Cook, care ocupă funcţia de director operaţional al companiei. Într-o scrisoare trimisă conducerii şi „comunităţii“ Apple, Jobs a transmis că doreşte să rămână preşedinte al Consiliului de Administraţie. „Întotdeauna am spus că, dacă va veni o zi în care nu-mi voi mai putea îndepli îndatoririle ca CEO al Apple, voi fi primul care va anunţa acest lucru. Din păcate, acea zi a venit“, a spus Jobs într-o scurtă scrisoare în care îşi anunţa demisia, citată de New York Times. Deşi s-a aflat oficial în concediu medical încă din luna ianuarie, Jobs a apărut în public pentru a anunţa noi produse Apple. CEO-ul de 56 de ani a revenit pentru scurt timp în luna martie, pentru a dezvălui cea mai recentă versiune a iPad şi mai târziu pentru a participa la o cină găzduită de preşedintele Barack Obama pentru liderii din IT, în Silicon Valley. „Consider că zilele cele mai strălucite şi mai inovative ale Apple sunt cele care vor urma. Şi aştept cu nerăbdare să văd şi să contribui la succesul său într-un nou rol. (…) În ceea ce-l priveşte pe succesorul meu, recomand cu tărie ca Tim Cook să fie numit CEO al Apple“, a adăugat Jobs. „În noul său rol, în calitate de preşedinte al consiliului, Steve va continua să servească Apple cu inspiraţia, creativitatea şi cunoştinţele sale unice“, a declarat Art Levinson, preşedintele Genentech şi membru al Consiliului de Administraţie Apple, într-un comunicat de presă.

Acţiunile Apple au scăzut după anunţul demisiei lui Jobs

Acţiunile Apple au scăzut cu 7% după anunţul demisiei lui Jobs. În cursul şedinţei de tranzacţionare, acţiunile au coborât până la 357.40 dolari, după o o scurtă stagnare. Ulterior, au câştigat 0,7%, închizând în final la 376.18 dolari pe Nasdaq. Valoarea pe bursă a companiei Apple se ridică la 346 de miliarde de dolari. Steve Jobs a fondat compania Apple în 1976 alături de Steve Wozniak şi a construit reputaţia companiei cu Apple II şi calculatoarele Macintosh. El a părăsit Apple în 1985 în urma unui conflict cu John Sculley, directorul executiv al companiei în acea perioadă. În anul următor, cu un grup mic de angajaţi Apple, el a fondat Next Computer, care în cele din urmă nu a avut un succes notabil. În 1986, Jobs a cumpărat divizia de grafică computerizată Lucasfilm şi a transformat-o în studioul independent de animaţie Pixar. Un deceniu mai târziu, el a vândut sistemul de operare Next către Apple şi s-a întors în fruntea companiei. Odată cu introducerea produselor ipod, iTunes, iphone şi iPad, Apple a avut un impact semnificativ asupra industriei. Jobs a fost cel căruia i-a fost atribuit meritul pentru transformarea Apple într-una dintre cele mai valoroase companii din lume. Luna trecută, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie din lume, depăşind grupul petrolier Exxon Mobil.

Cine e Tim Cook?

Actualmente Chief Operaţional Officer (COO) al Apple, Tim Cook lucrează pentru Apple de 13 ani. El a fost conducătorul de facto al companiei în absenţa lui Jobs, poziţie pe care şi-a asumat-o şi în trecut, în momentul în care Jobs a părăsit compania timp de opt luni pentru a fi supus unui transplant de ficat. Născut în Alabama în familia unui muncitor naval, Cook este licenţiat în inginerie industrială la Universitatea din Auburn şi are un MBA de la Duke University. Înainte de a lucra pentru Apple, el a colaborat timp de 12 ani cu IBM şi timp de șase luni cu Compaq, unde a fost vicepreşedinte. Venirea sa în campusul Apple a avut loc în 1998, ca vicepreşedinte responsabil cu procesul de fabricaţie al produselor. Viziunea sa asupra modului în care un computer, singurul tip de produs din portofoliul Apple la acea vreme, era fabricat a dus la o schimbare radicală: el a închis toate fabricile şi depozitele firmei din întreaga lume, apelând, în schimb, la producători terţi pentru fabricarea tuturor produselor. Cook a obligat toate firmele care produceau componente pentru Apple să îşi comaseze activitatea în acelaşi spaţiu, cum este cazul producătorului chinez Foxconn şi al celebrelor fabrici din Shenzen, pentru a minimiza pe cât posibil durata de tranzit a componentelor până la linia de asamblare. Această mişcare, plus decizii cum ar fi cumpărarea de opţiuni futures pe piaţa memoriilor flash în valoare de 1,25 miliarde de dolari, lucru care a garantat companiei disponibilitatea de cipuri pentru gamele de produse ipod şi iphone, l-au adus pe Cook în vârful ierarhiei Apple, el devenind în scurt timp mâna dreaptă a lui Jobs în multe dintre problemele legate de operațiunile companiei. Steve Jobs, de 56 de ani, a părăsit compania pe 17 ianuarie pentru a se ocupa de sănătatea sa. El a suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer pancreatic în 2004 și un transplant de ficat la începutul anului 2009. Starea sa de sănătate a trecut prin numeroase suișuri și coborâșuri în ultimii ani, potrivit unui apropiat al lui Jobs.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII