20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF Oltenia propune variante la listarea BCR

SIF Oltenia propune variante la listarea BCR

Acţionarii SIF5 şi conducerea societăţii au propuneri diferite pentru lichidizarea portofoliului de 30,12% deţinut la BCR. Decizia va fi luată pe 22/23 septembrie. SIF Oltenia a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pe 22/23 septembrie pentru a discuta problema BCR. SIF5 este cel mai important acţionar minoritar al BCR, controlând 6,12% din capitalul social al băncii. Cumulat, cele cinci SIF deţin 30% din BCR şi au un cuvânt important de spus în politica celei mai mari bănci româneşti. Restul de 69,4% din capitalul social se află în proprietatea austriecilor de la Erste Bank.

Care sunt variantele

Pe ordinea de zi a AGA de la SIF5 se află mai multe puncte, unele dintre ele cerute de brokeri şi fondurile de investiţii. Acţionarii vor să mandateze Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii să ceară listarea BCR la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). CA are şi el propriile propuneri în acest sens. Conducerea SIF vrea aprobarea acţionarilor pentru a negocia cu Erste şi alte soluţii, cum ar fi: vânzarea parţială a deţinerii de 6,12% către Erste Bank AG, participarea SIF Oltenia la majorarea capitalului social al Erste Bank cu aport în natură reprezentat de deţinerea la BCR sau schimb de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Bank. Este posibil ca varianta propusă de CA să fie şi cea pe care Erste o negociază în prezent cu SIF-urile, pentru a evita listarea BCR. La şedinţa AGA din 22/23 septembrie pot participa toţi acţionarii înregistraţi pe 8 septembrie. Reprezentanţii Erste Bank au afirmat deja că vor face tot ce este posibil pentru a evita listarea BCR, pentru că acest lucru nu ar fi în interesul grupului austriac.
Pe de altă parte, din cauza crizei, BCR nu a mai acordat dividendele aferente ultimilor doi ani, propunând acţionarilor participarea la capitalizarea băncii, lucru ce a nemulţumit acţionarii SIF-urilor, care s-au văzut cu profiturile diminuate. În spatele presiunilor pentru listarea BCR se află mai mulţi acţionari ai SIF-urilor, printre care fondurile de investiţii administrate de Firebird, ING, Broadhurst, Aviva etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU