12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlagrant pe cont propriu

Flagrant pe cont propriu

Poliţistul local Costin Cergă din Craiova este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. El este acuzat că a pretins o şpagă de 50 de lei de la un şofer care, nefiind din localitate, a intrat cu maşina pe sens interzis. Numai că şoferul cu pricina i-a făcut-o poliţistului local, „aranjându-i“ un flagrant.

Şpagă de la amărât

Aurelian C. are puţin peste 30 de ani şi locuieşte într-o comună doljeană la vreo 50 km de Craiova. Om foarte sărac, a reuşit totuşi să strângă câteva sute de lei, cu care şi-a cumpărat o Dacie 1300. La volanul acestei maşini a venit pe 5 august la Craiova. Din greşeală a intrat cu maşina pe sens interzis, pe o stradă cu sens unic din zona Lipscani. O patrulă a Poliţiei Locale Craiova l-a observat şi l-a oprit, sancţionându-l cu avertisment scris şi două puncte de penalizare. Numai că…  Aurelian a sunat la 112 pentru a anunţa că un poliţist local i-a cerut şpagă 50 de lei ca să nu-l amendeze, ci să-i dea doar avertisment. „50 de lei erau toţi banii mei. Îi ţineam în maşină să cumpăr cu ei benzină ca să ajung acasă. Când poliţistul local mi-a cerut şpaga, i-am spus că merg la maşină să iau banii. M-am dus, dar am notat în telefon seria bancnotei înainte să mă întorc. I-am dat banii fiind prezenţi mai mulţi martori şi am scăpat doar cu un avertisment“, a povestit el ulterior oamenilor legii.

N-a cerut bani, dar i-a luat

După ce s-a despărţit de poliţiştii locali, el a sunat imediat la 112. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Teritorial Craiova au preluat apelul şi a plecat imediat la faţa locului. L-au condus pe poliţist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Percheziţionându-l, oamenii legii au găsit în buzunarul lui bancnota de 50 de lei cu seria indicată de păgubit.
Poliţistul Cergă a recunoscut până la urmă că banii provin de la cel pe care tocmai îl iertase de amendă, însă a susţinut că nu i-a solicitat el, ci şoferul s-a „simţit“ şi i-a lăsat pe bordul maşinii, iar el doar i-a luat de acolo „ca să nu se piardă“. O asemenea declaraţie nu-l poate scăpa însă de acuzaţia de luare de mită, infracţiune sancţionată de Codul Penal cu închisoare de la 3 la 12 ani.
Costin Cergă este în continuare poliţist local, aflându-se în prezent în concediu de odihnă.

Aceeaşi zi, alt flagrant

Poliţiştii DGA l-au prins în flagrant şi pe un instructor auto din Craiova. Alin Roşu, instructor la Şcoala de Şoferi Iriza, îi pretinsese unei cursante suma de 100 de euro pentru a o ajuta să promoveze proba practică, de conducere prin oraş, din cadrul examenului pentru permis. În schimbul acestei sume, el ar fi promis că o să „aranjeze“ promovarea cu poliţistul-examinator. Banii urma să fie achitaţi după examen, pentru ca tânăra să nu creadă că va fi trasă pe sfoară.
Cursanta nu a acceptat însă să plătească şpaga solicitată, aşa că a mers şi a făcut o sesizare la Serviciul Teritorial Craiova al DGA. Pe 5 august a susţinut examenul, promovând proba practică, iar apoi a mers în cartierul Valea Roşie, nu departe de stadionul Electroputere, pentru a se întâlni cu instructorul şi a-i achita banii pretinşi. Imediat după ce acesta a primit suma, şi-au făcut însă apariţia ofiţerii DGA, care l-au luat la întrebări. Instructorul a recunoscut, susţinând că banii erau pentru el, nu pentru vreun examinator de la Serviciul Permise. Drept urmare, s-a ales cu dosar penal pentru trafic de influenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII