5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria vrea tramvaie moderne cu fonduri europene

Primăria vrea tramvaie moderne cu fonduri europene

Proiectul depus spre aprobare vizează doar modernizarea liniei de tramvai din Craiova, însă municipalitatea vrea să ceară bani în viitor şi pentru mijloacele ecologice de transport în comun

În doi ani, în Bănie tramvaiul va circula pe linii moderne, reabilitate cu fonduri europene. „Modernizarea infrastructurii de transport în comun pentru fluidizarea traficului forţei de muncă între cele două platforme industriale ale Polului de creştere Craiova“ este cel mai recent proiect depus de municipalitate spre finanţare, în cadrul POR 2007-2013 Axa prioritară 1. Proiectul, cu o valoare estimată de 44,4 milioane de lei, fără TVA, presupune reabilitarea căii de rulare a tramvaiului pe porţiunea bulevardul Decebal, pod Electroputere – strada Caracal, reabilitarea a 11 kilometri de linii de tramvai şi realizarea unui sistem pentru managementul traficului pe axa Calea Bucureşti – bulevardul Nicolae Titulescu – Calea Severinului, după cum se arată în anunţul de intenţie publicat de Primăria Craiova.
Cu banii primiţi de la UE şi guvern, care vor acoperi 98 la sută din investiţie, municipalitatea şi-a propus să modernizeze 10.878 de metri de linie de tramvai, cale simplă, 1.630 de metri de linie de tramvai, cale dublă, reabilitarea a zece peroane de tramvai şi realizarea sistemului pentru managementul traficului pentru 16 intersecţii.
„Pentru acest proiect am primit raport favorabil din partea evaluatorilor independenţi, care sunt desemnaţi de către Ministerul Dezvoltării, iar în acest moment aşteptăm vizita precontractuală. Aceasta se face înainte de semnarea contractului de finanţare şi la ea participă şi o comisie de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională“, a precizat Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei. 

Verde la semafoare

Edilul a mai menţionat că modernizarea include toată linia de tramvai din oraş, cu excepţia celei de pe strada Caracal, între staţia Petrom şi Ford, şi că se va lucra şi la infrastructura liniei, care presupune piatra şi fundaţia. Dincă a explicat şi ce prevede realizarea acelui sistem de management al traficului pe axa sus-menţionată: „Este acel sistem de culoare verde, cum se spune, prin care se urmăreşte fluidizarea circulaţiei. Dacă ai prins verde la primul semafor, aşa mergi până la capăt“.  
Termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni de la data adjudecării contractului, dar procedura nu va începe mai devreme de luna octombrie, aşa că proiectul va demara cel mai probabil în primăvară. 

Aşteaptă noi fonduri UE

Oraşul Craiova dispune, în prezent, de 34 de tramvaie, dintre care 28 sunt active, unele dintre acestea fiind învechite. În momentul în care s-a demarat proiectul de modernizare a liniilor de tramvai, municipalitatea a luat în calcul şi achiziţionarea de noi astfel de mijloace de transport în comun. Cum ele sunt însă foarte scumpe, o garnitură de tramvai ajungând şi la două milioane de euro, se va încerca obţinerea de fonduri europene pentru cumpărarea lor. „Se discută de ceva timp la nivelul Ministerului Dezvoltării posibilitatea de a se finanţa de la Uniunea Europeană şi mijloacele de transport în comun, mai ales cele ecologice, cum este cazul tramvaielor. În viitor se va lansa şi o procedură privind accesarea de fonduri europene pentru aceste mijloace de transport, iar Primăria Craiova nu poate rata şansa asta, a modernizării cu fonduri UE“, a precizat viceprimarul Mărinică Dincă.
Acesta a mai menţionat că primăria nu a renunţat nici la proiectul cu troleibuzele, care se află acum „în faza de temă de proiectare“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII