21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePseudoîngrijiri la domiciliu

Pseudoîngrijiri la domiciliu

Oameni bătrâni şi bolnavi zac imobilizaţi la pat în judeţul Dolj, fără să aibă parte de îngrijiri medicale. Vina este a sistemului, care oferă finanţare pentru îngrijri la domiciliu doar pentru opt bolnavi pe lună.

Pentru furnizarea de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a încheiat în acest an zece contracte, în valoare de 175.000 de lei, la fel ca şi anul trecut, din care 72.150 de lei s-au consumat în primele şase luni. Aceasta înseamnă că fiecare din cele zece firme de îngrijiri la domiciliu poate să acorde servicii medicale în valoare de 1.750 de lei lunar, în condiţiile în care costul zilnic de îngrijire a unui bolnav este de 75 de lei. De aceea, bolnavii care ajung să beneficieze gratuit de astfel de servicii se numără pe degete.
Potrivit CAS Dolj, în primele şase luni au beneficiat de îngrijri la domiciliu 50 de persoane, în condiţiile în care numărul solicitărilor a fost de 61. S-ar putea înţelege de aici că bolnavii nu au nevoie de îngrijri la domiciliu. În realitate, ei renunţă la idee înainte de a-şi face dosarul, din cauza birocraţiei.

Dosarul

Ca să poată beneficia de îngrijri la domiciliu, un bolnav trebuie să depună la sediul CAS Dolj un dosar cu o grămadă de hârtii. „Este necesară în primul rând o recomandare făcută de un medic de specialitate din ambulatoriul de specialitate sau de către un medic de specialitate din spitale la externarea asiguratului, ţinând seama de starea de sănătate a asiguratului şi de gradul de dependenţă al acestuia. Termenul de valabilitate a recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu în vederea depunerii acesteia la CAS Dolj este de cinci zile calendaristice de la data emiterii acesteia. La dosar mai trebuie depuse documentele prin care se face calitatea de asigurat, o copie a actului de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că afecţiunea nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv. Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează recomandarea medicală cu specificarea domiciliului copilului şi certificatul de naştere (în copie). Copiile se vizează de CAS Dolj pe baza originalelor“, a menţionat Daniela Gheorghe.
Mai trebuie spus că pentru bolnavii imobilizaţi, dar care nu au rude să alerge pentru ei, îngrijirile la domiciliu nu sunt o soluţie. Potrivit CAS Dolj, aceşti bolnavi nu ar trebui să stea singuri acasă, ci ar trebui să fie internaţi într-un centru medico-social sau într-o secţie de bolnavi cronic, unde să poată primi îngrijirile medicale necesare.

Afacerea

Dosarul pentru îngrijiri la domiciliu trebuie să fie depus la CAS Dolj doar de către pacient sau de împuternicitul acestuia, în nici un caz de alte persoane, pentru a se evita favorizarea uneia sau alteia dintre firme. Urmează apoi o aşteptare de două-trei zile până la obţinerea aprobării de la CAS Dolj, timp în care pacientul nu beneficiază de îngrijri la domiciliu. În momentul obţinerii acceptului, pacientul primeşte şi lista cu cele zece firme de îngrijiri la domiciliu din care el trebuie să-şi aleagă una. Sunt însă şi cazuri în care, după toată alergătura, dosarul este respins. „Au fost situaţii în care nu au acceptat dosarele bolnavilor pe motiv că nu sunt fonduri“, a  declarat Minodora Peţa, reprezentantul firmei Home Med Care.
Bolnavii, în schimb, susţin că ar prefera să fie contactaţi în spital de firmele de îngrijiri la domiciliu, în loc să fie plimbaţi pe la ghişeele CAS. „Mi se pare ideal pentru un om bolnav care nu se poate ridica din pat să fie ajutat, nu să fie pus pe drumuri. Dacă firmele vor să se ocupe de întocmirea dosarelor, de ce nu sunt lăsate să o facă?“, spune Marcela Prioteasa, pacientă la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Aceeaşi părere o au şi firmele de îngrijiri la domiciliu, care, în ciuda acestui impediment, şi-au făcut adevărate reţele de agăţat clienţii din spitale.
La Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, sunt clinici în care bolnavii internaţi sunt „racolaţi“ pentru îngrijiri la domiciliu chiar de către angajaţii spitalului, care lucrează şi la firmele private. Minodora Peţa este asistent-şef la Ortopedie şi reprezentant legal al firmei Home Med Care, care acordă bolnavilor îngrijiri la domiciliu. O astfel de incompatibilitate este însă permisă de legislaţie, astfel că şefa de secţie se ocupă în particular de bolnavii pe care i-a avut internaţi în spital. Iar unii dintre aceştia vor fi nevoiţi să plătească pentru îngrijirile la domiciliu, pentru că, după cum am spus mai spus, fondurile de la CAS sunt mici şi nu ajung pentru îngrijirea tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU