22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon a intrat în pâine

Solomon a intrat în pâine

Deşi decizia Curţii de Apel Galaţi de repunere în drepturi s-a pronunţat joia trecută, Solomon a preferat să-şi înceapă munca de ieri, iar la ora 7.00 a intrat în biroul său de la primărie. Angajaţii aflaţi la acea oră în sediu au fost luaţi prin surprindere, dar şi-au amintit repede de faptul că edilul-şef era un tip matinal. „Aşa venea dânsul în fiecare zi la birou, la 7 dimineaţa. Nu întârzia nici măcar un minut“, susţineau cei de la pază.
Primul lucru pe care l-a făcut primarul a fost să-i convoace la o şedinţă pe şefii de direcţii, pentru a vedea cum s-au derulat lucrurile în oraş în cele 16 luni cât a lipsit, dar a avut şi zece minute libere pentru presă, „pentru că am şi alte treburi de rezolvat“, după cum a spus edilul. Antonie Solomon a dezvăluit că i-a mai certat din când în când pe cei doi viceprimari pentru modul în care au administrat oraşul, „pentru că tinereţea şi-a spus cuvântul“, însă a admis că aceştia au făcut şi lucruri bune şi că va continua proiectele începute în lipsa sa.
„Să treci de la viceprimar şi să ajungi în capul treburilor nu e uşor. Când am spus că au fost momente în care m-am simţit mai bine în puşcărie decât în primărie nu am glumit. Instituţia e frumoasă pe dinafară, dar în interior este mai complicat, mai ales că această austeritate a fost permanentă la Craiova“, a afirmat Antonie Solomon, făcând referire mai mult la „vicele“ care i-a ţinut locul, Mărinică Dincă. Acesta din urmă a considerat ziua de ieri ca o predare de ştafetă şi a catalogat revenirea lui Solomon drept „un lucru normal şi de bun-simţ“.

Solomon vrea concediu de zece zile

Primarul Craiovei a fost vizitat şi de către prefectul Nicolae Giugea şi de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care au ţinut să-i ureze bun venit. La ora 10.30, Solomon a părăsit primăria pentru a merge pe teren. „Vreau să străbat Craiova pas cu pas, pentru a vedea ce mai este de făcut în acest oraş“, a spus edilul înainte de a se urca în maşina de serviciu.
Antonie Solomon a mai dezvăluit ieri şi altă intenţie a sa. Pentru că în perioada în care a fost judecat în stare de libertate nu a avut voie să părăsească oraşul, primarul şi-ar dori acum zece zile de concediu pentru a-şi răsfăţa soţia. „O să cer voie şi o să anunţ prefectul şi consiliul local că vreau să-mi iau concediu. Vreau să-mi răsfăţ nevasta şi să plec cu ea zece zile. Ăsta e primul lucru pe care îl voi face“, a spus Solomon.

Lista cu interzişi

Pentru a nu avea neplăceri cu justiţia, Solomon le-a spus angajaţilor primăriei să lipească pe uşa de la intrarea în instituţie o listă cu persoanele care nu au voie să ia contact cu el. Printre aceştia se regăsesc foşti şi actuali funcţionari publici, consilierii locali Gheorghe Nedelescu şi Emilian Ştefârţă, dar şi secretarul primăriei Nicoleta Miulescu.
„În conformitate cu decizia penală (…) a Secţiei Penale a Curţii de Apel Galaţi (…) următoarele persoane nu au voie să se apropie şi să comunice direct şi indirect cu primarul municipiului Craiova, domnul Antonie Solomon. Afişarea listei este o măsură de precauţie din partea primarului, pentru că nu res­pectivele persoane trebuie să se ferească să se apropie de primar, ci primarul este obligat să nu se apropie de acele persoane. Întrebarea care se pune este cum va comunica Antonie Solomon cu funcţionarii aflaţi în subordine, dar care sunt incluşi pe listă? Mai ales că, de exemplu, în cazul secretarului primăriei, ea este prezentă la şedinţele de consiliu local, deci vrând-nevrând va da nas în nas cu primarul Solomon. Lucrurile sunt destul de complicate şi pot fi uşor de interpretat, dar soluţii sunt. „În sentinţă, primarul nu are voie să încalce cu rea-credinţă măsurile impuse de instanţă. Este imposibil ca primarul să nu ia legătura cu secretarul, pentru că el asigură legalitatea actelor. La şedinţele de consiliu, probabil secretarul va da citire ordinii de zi, iar apoi va lăsa preşedintele de şedinţă să conducă discuţiile“, au declarat, pentru GdS, surse din primărie.

Nedelescu: Nu e nici o problemă

Pentru Gheorghe Nedelescu, cerinţele instanţei sunt uşor de respectat. „La mine nu cred că este problemă, nu am treabă cu această interdicţie. Nu este obligatoriu să ne adresăm primarului în şedinţa de consiliu, putem vorbi cu preşedintele care o conduce, dacă e cazul. Dar cred că interdicţia asta este mai degrabă pentru el, care nu are voie să comunice cu noi cei de pe listă“, a afirmat Nedelescu.
De modul în care se va putea discuta cu primarul Antonie Solomon în şedinţa de consiliu se întreba şi consilierul Emilian Ştefârţă, aflat şi el pe lista „interzişilor“. „Eu dacă fac o interpelare în şedinţa de consiliu ce se întâmplă, nu-mi răspunde? Am avut audienţe şi trebuie să discut despre problemele oamenilor. Cred că această situaţie nu intră sub incidenţa deciziei respective, pentru că este vorba de acte oficiale. Şedinţa de consiliu este ceva public, este prezentă şi presa, nu cred că ar fi probleme“, a spus Emilian Ştefârţă.
„Ar fi trebuit, probabil, să mi se comunice în scris acest lucru, dar nu am primit nimic de la nici o instanţă. Ştiam de interdicţie şi, deşi m-am mai întâlnit cu Solomon, am evitat să dau mâna cu el, pentru a nu-i face probleme“, a adăugat Ştefârţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

86 COMENTARII