18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia va beneficia de un nou program de asistenţă financiară

Grecia va beneficia de un nou program de asistenţă financiară

Liderii statelor din zona euro au convenit aseară, după o reuniune de peste opt ore, să acorde Greciei un nou program de asistenţă financiară, la care va participa şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi pentru prima dată, într-o manieră limitată, sectorul privat, informează Agerpres.ro. ''Am ajuns la un acord asupra noului program de asistenţă pentru a acoperi deplin nevoile de finanţare ale Greciei'', a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii.

Valoarea totală a noului program de asistenţă pentru Grecia se va ridica la 158 de miliarde de euro, cu sprijinul băncilor. De la ţările din zona euro şi FMI vor proveni 109 miliarde de euro, iar restul de 49 de miliarde va reprezenta contribuţia sectorului privat creanţier al Greciei. Dintre aceste 49 de miliarde de euro, suma de 37 de miliarde va fi ''contribuţia voluntară'' a băncilor.

Van Rompuy a adăugat că liderii celor 17 ţări din zona euro au găsit un răspuns comun la o situaţie de criză, luând trei decizii importante: sporirea sustenabilităţii datoriei greceşti, măsuri pentru stoparea riscului contagiunii la alte ţări din zona euro şi un angajament ferm pentru consolidarea guvernării zonei euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII