17.8 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMugur Isărescu: Cursul valutar este o obsesie

Mugur Isărescu: Cursul valutar este o obsesie

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat vineri că nu vede motive din exterior pentru un impact mai mare asupra cursului, „decât dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră“.
„Cursul este legat şi de ceea ce vine din exterior. Se vede mai întâi în prima de risc şi apoi în cursul de schimb. Până acum, impactul a fost minor şi nu vedem motive pentru un impact mai mare decât dacă ne speriem singuri şi introducem în comportamentul pieţelor şi sperietura noastră“, a menţionat Isărescu.
În ceea ce priveşte evoluţia cursului, Isărescu a menţionat că nu se întâmplă nimic deosebit decât în cazul altor valute care au politici de flotare mai mult sau mai puţin controlate. Guvernatorul BNR susţine că preocuparea în discursul public privind intervenţia BNR asupra cursului „este o preocupare falsă“. „Bineînţeles că o bancă centrală influenţează cursul şi prin politica monetară, şi prin nivelul dobânzilor“, a spus Isărescu.
„Variaţiile cele mai mari le-a avut zlotul, ţara care s-a apropiat cel mai mult de ceea ce economiştii numesc flotare liberă. (…) Dacă ne uităm la volatilitate, indicele arată că leul, ca indicator de volatilitate, a fost cel mai stabil. Isărescu a menţionat că BNR a adoptat această poziţie având în vedere două lucruri, primul fiind înclinaţia exagerată a discursului public „spre chestiuni negative, cu exacerbări uneori comice, dacă nu ar fi chiar dramatice“.
„Faptul că se mişcă nu e bine, nu? Am citit pe «burtiera» unui post de televiziune cum a căzut leul la 4,27 lei. Parcă aceeaşi televiziune spunea că exportatorii cer 4,70, că leul e în corzi…. Nu poţi să nu ai în vedere un asemenea comportament. Nu e întâmplător, e aproape standard pentru societatea românească. Al doilea lucru pe care l-am avut în vedere este utilizarea, poate nu corespunzătoare, a cursului de schimb ca indicator de bine şi de rău. Cum merge România? Merge rău dacă cursul se depreciază şi să ai încredere dacă nu se depreciază…“, a menţionat Isărescu. „Pe o perioadă de criză nu văd ce am fi câştigat noi ca ţară dacă volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Când se depreciază, intrăm în panică şi ne tremură capul, ne luăm de păr în faţa televizorului, când se apreciază nu ne revenim şi atunci ni se pare că e ceva rău“, a mai spus Isărescu.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS