14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii lui Dan Ioan Popescu, confiscaţi

Banii lui Dan Ioan Popescu, confiscaţi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, ieri, în procesul privind averea dobândită de fostul ministru PSD, Dan Ioan Popescu, şi soţia sa, confiscarea a peste patru milioane de lei, soluţia putând fi contestată în termen de 30 de zile la un complet superior. ÎCCJ a admis sesizarea procurorului general al României, constatând, prin sentinţa civilă 3932 din 14 iulie 2011, „că persoanele cercetate au efectuat cheltuieli nejustificate de 4.081.676,80 lei (950.000 de euro – n.r.)“, au declarat surse din magistratură, citate de Mediafax.
Înalta Curte a dispus confiscarea sumei şi obligarea persoanelor cercetate să plătească această sumă la bugetul de stat în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a sentinţei.
În plus, judecătorii menţin sechestrul asigurator şi obligă persoanele cercetate să achite la bugetul de stat suma de 17.935 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de expert suportat de Ministerul Justiţiei în primul ciclu procesual.
Decizia poate fi contestată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Fost deputat PSD, fost preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, fost ministru al industriilor şi comerţului, ministru de stat în guvernarea PSD, Dan Ioan Popescu a fost primul demnitar român cercetat pentru modul în care şi-a dobândit averea.
În vara anului 2005, au fost declanşate procedurile legale de control asupra averii fostului ministru al industriilor şi comerţului, ca urmare a neconcordanţelor care au apărut între declaraţiile sale şi achiziţiile pe care le-a făcut. Mai mult, chiar şi averea declarată de fostul ministru a ridicat suspiciuni.
Pe 27 iunie 2005, din cauza neconcordanţelor apărute în declaraţiile de avere ale lui Dan Ioan Popescu, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a declanşa procedura legală de control al averii acestuia.
O lună mai târziu, procurorul general Ilie Botoş anunţa faptul că a transmis, la rându-i, Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sarcina de a verifica modul de dobândire a averii de către fostul ministru Dan Ioan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII