17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de cancer ar putea rămâne fără tratament de la 1 august

Bolnavii de cancer ar putea rămâne fără tratament de la 1 august

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au avertizat astăzi că 100.000 de bolnavi de cancer ar putea rămâne de la 1 august fără medicamente, informează NewsIn. Reprezentanţii FABC au făcut referire la o măsură a Ministerului Sănătăţii prin care preţul medicamentelor din programele naţionale ar urma să fie reduse cu aproximativ 15%. Potrivit FABC, măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce preţul medicamentelor de pe lista C2 şi a Guvernului de a limita numărul pacienţilor trataţi se va răsfrânge direct asupra bolnavilor de cancer.

"Această măsură va produce efecte catastrofale pentru cei 100.000 de pacienţi bolnavi de cancer, pentru că medicamentele vitale pentru noi vor dispărea din farmacii. În acest fel, viaţa noastră este încă o dată în pericol! Ştim cu toţii că preţurile la medicamente sunt cele mai mici din Europa, însă considerăm că motive de bucurie sunt puţine. Ne confruntăm deja cu efectele măsurii celui mai mic preţ – comerţul paralel de medicamente. O altă reducere a preţului cu 15% va duce la dispariţia totală a acestora de pe piaţă. Odată cu această măsură, comerţul paralel va creşte şi medicamentele vor lua drumul altor ţări din UE, acolo unde preţurile de comercializare sunt mult mai mari", a precizat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

Reprezentanţii FABC cataloghează măsura ministerului ca fiind "o capcană", apreciind că pe termen scurt este posibil să se facă economii la buget, însă pe viitor ar putea avea efecte grave. În acest context, FABC face apel la autorităţi să se gândească încă o dată la consecinţele pe care măsurile în curs de adoptare le-ar putea avea asupra pacienţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS