18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Agriculturii: Românii nu trebuie să se teamă de o epidemie de antrax

Ministerul Agriculturii: Românii nu trebuie să se teamă de o epidemie de antrax

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu, a declarat ieri că românii nu trebuie să se îngrijoreze de faptul că în ţară ar putea apărea o epidemie de antrax, în urma declanşării acesteia în Serbia, la 60 de km de graniţa cu România.
„Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are obligaţia de a controla tot ce intră în ţară din Serbia, atât carne, cât şi animale vii. Ei nu trebuie să permită importul de alimente sau animale infestate cu bacilul Anthracis, care se transmite de la animale la om şi provoacă boala. Antraxul este o boală periculoasă, dar nu necontrolabilă“, a spus Adrian Rădulescu.
ANSVSA a anunţat sâmbătă că, în urma declarării epidemiei de antrax în Serbia, zona Novi Becej, satele Bocear şi Novo Milosevo, la 60 km de graniţa cu România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş-Cheţan, a dispus conducerilor DSVSA Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din zona respectivă.
„Situaţia este sub control, colegii noştri din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad sunt în stare de alertă şi acţionează conform celor stabilite prin programele strategice. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie, ca întotdeauna, şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol“, a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan.
În scopul prevenirii oricărui risc, preşedintele ANSVSA a dispus, de asemenea, monitorizarea foarte atentă a tuturor mişcărilor interjudeţene de animale, din zona Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad. Medicii veterinari din zonele respective sunt mobilizaţi şi acţionează conform procedurilor.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS