14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru donări de organe la un milion de locuitori

Patru donări de organe la un milion de locuitori

Profesorul Irinel Popescu, şeful Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul Uniunii Europene, însă potenţialul nu este exploatat corespunzător în lipsa coordonatorilor de transplant, fiind nevoie de 12 astfel de specialişti.
„Aici, după părerea mea, e nevoie de un plan naţional mai susţinut. Dacă mă întrebaţi cam câţi coordonatori ar fi nevoie, aş spune 12, pentru că sunt 12 unităţi acreditate din care se pot face prelevări (de organe – n.r.). Şi fiecare dintre aceste unităţi de terapie intensivă ar trebui să aibă câte un coordonator de transplant. (…) Analizând cele două cauze majore, rata de consimţământ al familiei – care este la nivelul mediei europene – şi câţi donatori potenţiali ar fi în aceste centre, în această a doua componentă încă este de lucru şi aici rolul coordonatorilor de transplant ar fi important“, a arătat dr. Irinel Popescu.
Şeful Institutului Fundeni a precizat că trebuie lucrat la colaborarea cu aceste unităţi acreditate pentru prelevarea de organe, iar coordonatorul de transplant să fie o persoană dedicată, care se ocupă doar cu identificarea potenţialilor donatori, cu anunţarea lor în sistemul naţional şi, bineînţeles, cu efectuarea prelevării acolo unde familia este de acord.
Potrivit profesorului, în România, media este de patru donări la un milion de locuitori, iar în Uniunea Europeană este de 15 donări la un milion de locuitori.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII