12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a modificat Statutul minorităţilor

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a modificat Statutul minorităţilor

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a modificat astăzi un articol din Statutul minorităţilor care interzicea practic statului să reorganizeze teritorial-administrativ o zonă locuită de minorităţile naţionale, informează NewsIn. Modificarea făcută de membrii Comisiei şi sprijinită şi de PDL a nemulţumit UDMR.

Democrat-liberalul Marius Dugulescu, membru al Comisiei, a precizat că modificarea articolului 14 din Statutul Minorităţilor era necesară pentru a aduce acest proiect în limitele constituţionale. "Articolul 14, alineatul 3, spunea aşa:  <este interzisă modificarea unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale, în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în aceasta>. Prin acest articol era o încălcare constituţională, statul nu mai putea să se organizeze pentru că Legea Minorităţilor interzicea să traseze anumite limite şi astfel se încălca Constituţia. Noi prin amendamentul pe care l-am propus, am spus că  statul poate să modifice limitele teritoriului administrativ, dar fără încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale. Deci am făcut un articol şi constituţional, şi, totodată, am respectat ceea ce ne spune Convenţia-cadru pentru minorităţi naţionale, şi anume ca drepturile minorităţilor să nu fie încălcate", a explicat Dugulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII