25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul JAI dezbate astăzi aderarea României la Spaţiul Schengen

Consiliul JAI dezbate astăzi aderarea României la Spaţiul Schengen

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este dezbătută astăzi în Consiliul European (CE) pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), dar cel mai probabil miniştrii nu vor stabili o dată, din cauza împotrivirii Olandei, care preferă să aştepte rapoartele pe justiţie din vară.

Potrivit RFI, mnistrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a informat ieri Parlamentul de la Haga că el nu se va exprima asupra subiectului înainte de luna iulie, când este publicat raportul CE privind reforma justiţiei în România şi în Bulgaria.

Şi publicaţia EUobserver scrie că miniştrii de justiţie şi interne vor amâna probabil decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în septembrie, din cauza obiecţiilor unor ţări cu privire la rezultatele din lupta împtriva corupţiei. Potrivit publicaţiei, compromisul probabil la care se va ajunge va fi de a amâna până la toamnă indicarea unei date de aderare, timp în care şi "controalele temporare" la graniţele UE vor fi permise în mai multe cazuri, ceea ce e de natură să mai liniştească temerile scepticilor.

Consiliul JAI, care intervine după ce în ajun Parlamentul European (PE) şi-a dat avizul favorabil în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen, va confirma gradul bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar lucrurile se vor opri aici. PE are în această chestiune doar un rol consultativ, forul decizional fiind Consiliul JAI, care nu este obligat să ţină cont de recomandările europarlamentarilor. Votul din PE este însă un factor de presiune politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS