13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum putem avea apă caldă gratis

Cum putem avea apă caldă gratis

Persoanele care locuiesc la casă pot beneficia gratuit de apă caldă şi căldură folosind doar
energia solară, prin Programul „Casa Verde“, demarat în 2010 şi ajuns acum la a doua sesiune

Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în finanţarea din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care folosesc energie regenerabilă sau înlocuirea ori completarea sistemelor clasice de încălzire cu cele solare, care sunt mult mai practice şi, în plus, nepoluante.
Fiecare solicitant poate primi o sumă fixă din bugetul Fondului de mediu, în funcţie de tipul de instalaţie de încălzire pentru care optează, după cum urmează: până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice.
„Am aflat de acest program în 2010. Am depus dosarul la Agenţia de Mediu în septembrie şi în aprilie 2011 am primit 6.000 de lei pentru instalarea panoului solar. Din acel moment, costurile s-au redus cu 90-95 la sută, iar pentru toată gospodăria nu am mai avut nevoie de altă sursă de energie pentru apa caldă“, a spus Ionel Diaconu, care locuieşte la Făcăi.  
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului susţine că atât panourile solare, cât şi pompele de căldură şi centralele pe peleţi sunt mai uşor de întreţinut şi montat, sunt ecologice, au durată lungă de viaţă şi oferă siguranţă în exploatare. Totodată, ele sunt utile chiar şi în sezonul rece.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească solicitantul

Persoanele care doresc să acceseze Programul „Casa Verde“ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă domiciliul în România; să fie proprietar sau coproprietar al imobilului pentru care se solicită montarea sistemului; imobilul să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare, a unei revendicări sau exproprieri pentru cauză de utilitate publică; persoana solicitantă să nu aibă datorii la bugetul de stat şi la bugetul local; persoana să nu fi desfăşurat anterior începerii proiectului activităţi prin care a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului sau să nu fi sponsorizat activităţi cu efect negativ asupra mediului. Şi cei care nu au casa terminată pot opta pentru acest program, fiind suficientă prezentarea autorizaţiei de construcţie.
Dosarele de finanţare nerambursabilă pot fi depuse la agenţiile judeţene de mediu din localitatea de domiciliu a persoanei solicitante. Nu există o dată, limită de depunere, programul încheindu-se în momentul epuizării sumei alocate judeţului. Prefectul de Dolj a declarat că banii alocaţi de guvern acoperă integral costurile instalării sistemului de încălzire şi că zona de sud este cea mai avantajată. „Doljul beneficiază de 320 de zile însorite pe an, adică în jur de 1.850-2.000 de ore, aşa că trebuie să folosim la maximum acest avantaj, atât în mediul rural, cât şi în cel urban“, a spus Nicolae Giugea.

S-au depus 246 de dosare

Pentru sesiunea deschisă pe 1 iunie 2011, judeţul Dolj are alocaţi pentru acest proiect 3.386.522 de lei, iar până ieri se depuseseră 246 de dosare. Dacă toţi solicitanţii ar opta pentru varianta de finanţare de 6.000 de lei, numărul maxim de dosare acceptate ar fi de 564. Sesiunea trecută, Doljul a returnat 2,6 milioane din cei 3,7 milioane de lei alocaţi, din lipsă de solicitări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII