27.3 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă radioactivă lângă Dolj

Bombă radioactivă lângă Dolj

Bulgarii vor să construiască între 2012-2014 un megadepozit de deşeuri radioactive la Radiana – aflată la 3 km de Kozlodui. Depozitul înghite circa 350.000 de tone de deşeuri şi trebuie monitorizat 300 de ani. 23 de localităţi doljene se află în aria de monitorizare. Bulgarii ne cer acordul pentru proiect. Are România o reacţie?

Bulgaria intenţionează să construiască la Kozlodui, în perioada 2012-2014, un megadepozit de deşeuri radioactive, care va ocupa o suprafaţă de 36 de hectare şi va fi gestionat până în 2390. Situl Radiana, unde va fi construit depozitul, se află la doar 3 km de Kozlodui şi la 4 km de graniţa cu România. Republica Bulgaria a dat în funcţiune prima unitate de la centrala nucleară de la Kozlodui în 1974. Până în 1991, alte cinci reactoare au fost puse în funcţiune. Potrivit înţelegerii făcute cu UE în 1999, bulgarii au oprit Unităţile 1 şi 2 în 2002, iar în 2004 – Unităţile 3 şi 4. Toate cele patru unităţi urmează să fie dezafectate. Între timp, Bulgaria vrea să construiască la Belene a doua centrală nucleară cu o capacitate de 2.000 MW, folosind tehnologie rusească. Şi centrala de la Belene se află la doar câţiva kilometri de graniţa cu România. Deşeurile de la Kozlodui şi Belene vor fi depozitate la Radiana – unde există o capacitate de stocare de 345.500 de tone. Zona de monitorizare a depozitului va acoperi o distanţă radiară de 30 km, în această arie intrând 23 de localităţi din judeţul Dolj, printre care: Bechet, Gighera, Ostroveni, Călăraşi, Dăbuleni, Sadova, Gângiova, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Bistreţ, Goicea, Bârca, Dobreşti şi Valea Stanciului. Pe 7 iulie, în Bechet va fi organizată o dezbatere publică privind efectele pe care le-ar putea avea deşeurile radioactive asupra acestor localităţi. Cei care au de făcut observaţii o pot face la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova până pe data de 30 iunie, la adresa [email protected]. Locuitorii din judeţele Dolj şi Teleorman, riverane celor două centrale, nu pot să nu se întrebe de ce statul român şi-ar asuma riscul radioactiv pentru bulgari. Motive de îngrijorare există, mai ales după ultimele dezvăluiri Wikileaks. Potrivit Wikileaks, în 2009, bulgarii au ignorat mai multe ordine pentru stoparea lucrărilor preliminare la centrala de la Belene – care ar fi o bombă cu ceas. Germanii de la RWE s-au retras din proiect după ce li s-a refuzat în mod repetat accesul la rapoartele de siguranţă şi de mediu, invocându-se clauze de confidenţialitate.

Autorităţile locale privesc chiorâş

Autorităţile locale şi judeţene spun cu jumătate de gură că nu sunt de acord cu acest depozit de deşeuri radioactive. „Nu ar fi bun deloc. Să se ducă la alte graniţe, tot la ei în ţară sau la o distanţă suficient de mare faţă de graniţa cu Doljul. Şi eu am părinţii la Bechet, copiii mei sunt în toate vacanţele acolo. În calitate de cetăţean, nu sunt de acord cu acest depozit. Ca prefect, nu pot avea o atitudine până nu văd documentaţia“, a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. Prefectul susţine că acest subiect nu este sau nu ar trebui să fie „un motiv de scandal între noi şi Bulgaria“. Nici la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj depozitul de la Radiana nu este văzut cu ochi buni. „Nu ştiu prea multe despre acest proiect, dar nu pare o idee bună. Nu mă pot pronunţa însă până când nu vedem despre ce este vorba. Este o colaborare la nivel de ministere între cele două ţări, nu CJ Dolj ia decizia în acest caz“, a spus vicepreşedintele Cristinel Iovan. Pe 7 iulie (la ora 16.00) va avea loc dezbaterea publică de la Bechet. „În aceste comune locuiesc aproximativ 30.000 de oameni. Eu am pus afişe la nivel de localitate despre organizarea acestei dezbateri, am pus şi adresa de e-mail, telefonul şi faxul pentru ca oamenii să poată să-şi exprime părerea. Cineva din Slatina chiar a trimis un e-mail în care spunea că nu este de acord cu acest depozit de deşeuri radioactive. Numai când auzi de radioactivitate, după experienţa din Japonia, te face să… Ca om, chiar nu aş fi de acord cu un astfel de depozit. Oricine ar avea o temere“, a spus primarul din Bechet, Costel Tulitu. Primarul nu crede însă că oamenii potenţial afectaţi vor avea un cuvânt greu de spus în această decizie.
„Nu ştiu câţi oameni vor veni la dezbatere, nu am discutat cu ceilalţi primari, nu pot să fac eu asta. Eu îi înţeleg şi pe bulgari, vor să facă o investiţie. Vom vedea ce va fi la dezbatere, unde vor veni un reprezentant al ministerului, cineva de la guvern. Eu cred că avizul populaţiei va fi unul consultativ“, a mai afirmat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII