15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiprioţii greci, chemaţi la urne în cadrul unui scrutin legislativ

Ciprioţii greci, chemaţi la urne în cadrul unui scrutin legislativ

Alegătorii din partea greacă a Ciprului sunt chemaţi astăzi la urne pentru reînnoirea Parlamentului din sudul insulei mediteraneene, divizată de aproape 37 de ani, informează Agerpres.ro care citează AFP. Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (4.00 GMT) şi ar urma să fie închise la ora locală 18.30 (15,30 GMT). Rezultatele sunt aşteptate la ora 20.00 GMT.

Alegerile sunt considerate drept un test pentru evaluarea sprijinului faţă de preşedintele ţării, Demetris Christofias, îndeosebi în ce priveşte convorbirile în curs cu Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara. Christofias trebuie să se întâlnească cu liderul RTCN, Dervis Eroglu, pe 7 iulie la Geneva pentru discuţii la care va fi prezent şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon. Sâmbătă, şeful ONU a anunţat amânarea reuniunii, prevăzută iniţial pentru iunie, şi şi-a exprimat nemulţumirea crescândă în legătură cu absenţa de progrese în negocierile dintre cei doi responsabili politici, reamintindu-le ''necesitatea de a accelera progresele'' în vederea reunificării insulei.

Ciprul este divizat din iulie 1974, când Turcia a invadat nordul insulei ca urmare a unei lovituri de stat puse la cale de către naţionalişti ciprioţi-greci susţinuţi de junta coloneilor aflată la putere în acea vreme la Atena şi care viza unirea insulei cu Grecia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS