17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTineri şi cetăţeni europeni

Tineri şi cetăţeni europeni

La Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ s-a lansat săptămâna aceasta „Toţi suntem cetăţenii Europei“, un proiect implementat de Asociaţia Culturală Branart prin programul „Tineret în Acţiune“

Proiectul „Toţi suntem cetăţenii Europei“ vizează, în primul rând, informarea elevilor cu privire la cetăţenia, cultura sau drepturile europene. „Am gândit proiectul pentru persoanele din mediu rural, care nu au acelaşi acces la educaţie ca şi cei din mediul urban. Am adus trei comunităţi de elevi din Teasc, Pieleşti şi Malu Mare care să interacţioneze cu tineri din Craiova, mai ales cu cei care sunt defavorizaţi social, financiar sau care au părinţi plecaţi în străinătate“, a spus Ana-Maria Drăgoi, coordonatoarea proiectului. Din mai până pe 30 octombrie, elevii se vor putea implica activ în activităţi ca teatru-forum, dezbateri pe tema valorilor europene, ateliere de creaţie, miniinterviuri pe teren sau seri interculturale. În felul acesta, ei vor promova în rândul comunităţilor din care fac parte toleranţa, libertatea, respectul sau diversitatea.
„Toţi suntem cetăţenii Europei“ are o echipă de bază formată din tineri între 14 şi 17 ani, ei gândind multe dintre evenimentele ce vor urma. „Echipă este stabilă, iar membrii vor primi la sfârşit un certificat Youth Pass, care le atestă competenţele şi cunoştinţele pe care le vor dobândi prin această experienţă. La actitivăţi se pot înscrie, însă, elevi din toate liceele. Trebuie să ne trimită un e-mail pe adresa [email protected], iar noi îi vom contacta“, a completat Ana-Maria Drăgoi. După terminarea proiectului, echipa doreşte să publice şi o broşură cu informaţii despre instituţiile europene, pe care o vor împărţi în şcoli.  

Lansare cu teatru – forum

La Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, tineri din Craiova, dar şi din provincie au aşteaptat lansarea „Toţi suntem cetăţenii Europei“. Au venit să afle mai multe despre valorile europene, într-un cadru nonformal, unde nu se pun note sau absenţe. Chiar sub ochii lor s-a desfăşurat prima activitate a proiectului: o piesă de teatru-forum, care a avut ca temă discriminarea romilor în şcoli. De fiecare dată când considerau că unul dintre personaje este discriminat, cei din sală intrau în piesă şi încercau să schimbe acest lucru. „În felul acesta, tinerii conştientizează rolul lor în promovarea valorilor pozitive, dar şi în conservarea celor autohtone. Ei trebuie să înţeleagă că pot contribui la dezvoltarea interculturalităţii în domeniul tineretului“, a mai declarat Ana-Maria Drăgoi. „Toţi suntem cetăţenii Europei“ este deschis până în octombrie oricărui tânăr care doreşte să afle mai multe despre valorile comune ale statelor europene.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS