25.1 C
Craiova
vineri, 14 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaponia: Şeful TEPCO demisionează, în urma crizei nucleare provocată de centrala Fukushima I

Japonia: Şeful TEPCO demisionează, în urma crizei nucleare provocată de centrala Fukushima I

Şeful companiei care operează centrala nucleară japoneză Fukushima I, aflată la originea unei crize atomice, a anunţat că demisionează şi îşi asumă responsabilitatea pentru incidente, informează NewsIn care citează presa locală. Masataka Shimizu, aflat la conducerea companiei de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO), va fi înlocuit de Katsutoshi Chikudate, unul dintre directorii societăţii.

Centrala Fukushima I a fost afectată grav de seismul puternic din 11 martie şi de tsunamiul care i-a urmat, dezastre ce au dus la defectarea sistemului de răcire a barelor de combustibil. Incidentul a dus la scurgeri importante de radiaţii. Circa 80.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. TEPCO a fost criticată dur, inclusiv de premierul japonez Naoto Kan, pentru eforturile insuficiente depuse pentru a face faţă crizei nucleare, cea mai gravă după dezastrul de la Cernobîl, din 1986. Masataka Shimizu a fost criticat şi pentru că amânat câteva săptămâni momentul pentru a vizita prefectura Fukushima şi a-şi cere scuze în faţa celor afectaţi de dezastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU