29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii pot solicita restituirea taxei de poluare

Românii pot solicita restituirea taxei de poluare

Românii pot solicita restituirea taxelor de poluare încasate în baza OUG 50/2008, considerată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (UE) ca nelegală, informează Mediafax.ro. Cetăţenii care vor returnarea taxei de primă înmatriculare trebuie să facă cerere, iar în cazul refuzului, se pot adresa instanţei.

Potrivit juriştilor, primul pas în acest demers este înregistrarea unei petiţii la Direcţia Generală de Finanţe Publice Judeţene, prin intermediul căreia se susţine că taxa este contrară dreptului comunitar şi discriminator şi se solicită restituirea ei, actualizată cu dobânda legală până la data plăţii. Reprezentanţii Direcţiei sunt obligaţi să răspundă la această cerere în 30 zile. În situaţia în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe care o va depune la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a tribunalului în raza căruia îşi are domiciliul.

"Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", a decis, la data de 7 aprilie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE). Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a declarat pentru Mediafax că deciziile Curţii de Justiţie a UE sunt executorii şi general obligatorii pentru toate Statele Membre, şi, în cadrul fiecărui stat membru, pentru toate autorităţile acestuia, fie ele legislative, executive sau judecătoreşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII