11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE- Lucrările Congresului PPE, la Palatul Parlamentului

UPDATE- Lucrările Congresului PPE, la Palatul Parlamentului

Lucrările Congresului PPE au început, miercuri dimineaţă, la Parlament, cu discursuri de deschidere ale preşedintelui partidului, Wilfried Martens, şi liderului grupului PPE, Joseph Daul, precum şi de bun-venit ale liderilor PDL Vasile Blaga şi Theodor Stolojan şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

UPDATE 10:55 – Daul: PPE a fost întotdeauna motorul integrării europene

"Familia noastră este cea a reformei, a creşterii economice şi a responsabilităţii. Noi am fost întotdeauna motorul integrării europene", a afirmat Daul.

 El a adăugat că, spre deosebire de cea a PPE, soluţia propusă de socialiştii europeni de mai bine de 30 de ani este cea a îndatorării pentru a susţine creşterea economică. "Stânga se încăpăţânează să creadă că vom reveni la creşterea economică îndatorând generaţiile viitoare. Ei apără această opţiune de mai bine de 30 de ani, fără succes", a spus Daul.

UPDATE 10:50 – Kelemen: România e obosită; alegerile din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani

 "După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de aşteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză – criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendinţe politice care ne îngrijorează. Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame", a afirmat liderul UDMR.

El a arătat că guvernarea trecută, a PDL şi UDMR, a fost "responsabilă" şi a reuşit să menţină echilibrul bugetar, iniţiind şi reforme substanţiale în domenii ca sănătatea, educaţia, legislaţia muncii şi asigurările sociale.

"Cum bine ştiţi, nu a fost ideea noastră, nici a domnului Blaga, nici a mea, să intrăm în campanie electorală din opoziţie, să părăsim guvernarea (…) Am cerut sacrificii de la oameni, iar acest lucru ne-a costat, dar am luat toate deciziile grele cu răspunderea maximă faţă de oameni, faţă de cetăţeni", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, după alegerile din 9 decembrie România trebuie să facă "o reformă constituţională substanţială", care să clarifice relaţiile dintre instituţiile fundamentale ale statului, dar şi să facă reforma Parlamentului, a administraţiei şi a regiunilor de dezvoltare economică.

 

UPDATE 10:30 – Blaga le-a mulţumit delegaţilor PPE pentru sprijinul "în lunga vară anti-democratică din România"

"Am trecut în această vară printr-o încercare grea. Am dovedit, alături de partenerii şi aliaţii noştri, că valorile europene şi normele democratice se pot bizui, în România, pe forţa politică a dreptei (…). Vă mulţumesc pentru energia şi hotărârea cu care aţi apărat libertatea şi democraţia europeană, într-un moment greu", a afirmat Blaga, în discursul său de bun-venit din deschiderea Congresului de la Palatul Parlamentului.

De asemenea, el a arătat că prin acest sprijin oferit "în lunga vară anti-democratică din România" împotriva "atacului lansat de socialişti asupra valorilor europene şi locului României în UE" s-a probat lecţia că UE nu e doar "o sumă de discursuri".

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS