13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi lideri militari consideraţi eroi naţionali în Croaţia au fost acuzaţi de crime împotriva umanităţii

Doi lideri militari consideraţi eroi naţionali în Croaţia au fost acuzaţi de crime împotriva umanităţii

Doi lideri ai armatei croate au fost acuzați de crime împotriva umanităţii, persecuţie și crime de război împotriva sârbilor, în timpul conflictelor armate din Iugoslavia, informează antena3.ro citând BBC. Judecătorii Tribunalului de la Haga l-au condamnat pe Ante Gotovina la 24 de ani de închisoare, în timp ce Miladen Markac a primit 18 ani de penitenţă, ca urmare a evenimentelor din 1995, când cei doi au condus armata croată în regiunea Krajina împotriva sârbilor din regiune. Un al treilea acuzat în procesul de la Haga, Ivan Cermak, a fost achitat de toate învinuirile care i-au fost aduse.

Vestea condamnării celor doi lideri militari a fost primită cu huiduieli de croaţii strânşi pe străzile din Zagreb pentru a vedea deznodământul procesului, cei doi lideri militari fiind consideraţi eroi naţionali în Croaţia.

„Operaţiunea  furtună” din 1995 a reprezentat o ofensivă puternică a armatei croate în regiunea Krajina, contolată de sârbi încă de la începutul războiului, în 1991. Armata croată, condusă de Gotovina şi Markac, a bombardat puternic zona determinând mulţi sârbi să se retragă. Aproximativ 200.000 de oameni au fost împinşi înspre Serbia şi cel puțin 150 au fost ucişi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS