14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Prima Casă” IV, demarează după Sărbătorile de Paşte

„Prima Casă” IV, demarează după Sărbătorile de Paşte

Programul guvernamental „Prima Casă”, pe lângă meritul de a reporni motoarele sectorului imobiliar, a adus tinerilor posibilitatea de a-şi putea cumpăra o locuinţă cu un efort financiar ceva mai redus. Băncile susţin că au şi-au epuizat fondurile acordate prin „Prima Casă” III, existând discuţii intense pe tema unei noi forme a programului guvernamental demarată din luna mai. Împărţirea riscului în mod egal între stat şi bănci ar putea produce o ridicare a costurilor creditului.
Creditele imobiliare propuse de bănci sunt mai greu accesibile tinerilor, în primul rând din cauza unor garanţii ce trebuie constituite, iar apoi pentru că rata şi avansul sunt la o valoare ceva mai mare. Până acum, statul garanta în totalitate creditul acordat tinerilor care doreau achiziţionarea unui imobil, lipsa riscurilor îndemnând băncile să accepte un avans de 5% din valoarea imobilului şi o dobândă 2-4 procente adăugate indicelui Euribor sau Robor. Un tânăr care doreşte să-şi achiziţioneze propria garsonieră cu ajutorul statului ar trebui să aibă un venit net de aproximativ 1.100 lei, conform unui calcul al uneia dintre primele trei bănci importante din România. Dacă luăm ca exemplu o garsonieră pentru care se cere 20.000 de euro, veniturile debitorului ar trebui să fie cele minime acordate pentru un angajat cu studii superioare. „În acest moment nu mai avem fonduri pentru «Prima Casă», purtându-se discuţii între bănci şi stat cu privire la noile condiţii pentru o altă variantă a programului. Încă nu au apărut normele metodologice şi nici băncile nu au decis dacă vor accepta sau nu împărţirea riscurilor. În ultima variantă a programului, avansul solicitat era de 5%, adică de 1.000 de euro dacă luăm exemplul garsonierei de 20.000 de euro. Pentru creditul de 19.000 de euro, pe o durată de 30 de ani, rata lunară ajungea la 113 euro, adică 475 de lei, iar salariul net pe lună trebuia să fie de aproximativ1.100 de lei”, ne-a explicat consultantul unei bănci. Pe lângă avans, beneficiarul ar trebui să asigure până în 1.000 de euro pentru evaluarea imobilului, depozitul colateral, comisionul pentru Fondul de Garantare şi taxe notariale. Creditul poate fi luat de doi codebitori, iar contractul de vânzare cumpărare să fie doar pe numele unuia dintre ei, veniturile necesare ajungând la aproximativ 1.500 de lei cumulat.
Băncile atacă cu propriile credite imobiliare
După succesul programului guvernamental, băncile şi-au dotat portofoliile cu oferte de credit imobiliar proprii. Dezavantajul este că debitorul trebuie să garanteze creditul cu ipoteci, scrisori de garanţie sau depozite colaterale la termen, dovezi de solvabilitate pe care un tânăr rareori le poate obţine. Pentru aceeaşi garsonieră, tânărul ar trebui să achite un avans de 15% din valoarea creditului, adică aproximativ 3.000 de euro, rata lunară timp de 30 de ani fiind calculată la 126 de euro, adică 530 de lei. Şi salariul net ar trebui să fie mai mare cu cel puţin 100 de lei faţă de cel solicitat pentru creditul „Prima Casă”. În plus, şi cheltuielile suplimentare vor fi ceva mai mari.

Modificările aduse de „Prima Casă” IV

Noul program „Prima Casă”, în care garanţia aferentă creditelor contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt împărţite între stat şi bancă, va începe după Sărbătorile de Paşte, în următoarele două săptămâni urmând să fie aprobate şi normele de aplicare, a declarat premierul Emil Boc. Şeful Guvernului a arătat că date neoficiale relevă existenţa a cel puţin două-trei bănci care acceptă noile condiţii la „Prima Casă”, dar că opţiunea clară va fi conturată începând cu săptămâna aceasta, după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de modificare a programului. „După Sărbătorile de Paşte, persoanele interesate pot merge la bănci pentru a discuta de forma modificată. Niciun client care are contract în derulare nu va fi afectat de modificări de costuri sau rate”, a spus Boc, care a apreciat că statul va putea astfel acorda noi împrumuturi pentru încă 40.000 familii. El a asigurat din nou că plafonul maximal al dobânzii nu va fi modificat. Mai mult, şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de până la 50 metri pătraţi vor putea contracta un credit pentru cumpărarea unei noi locuinţe prin programul guvernamental, indiferent de vârstă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS