21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVisăm la alimente ieftine

Visăm la alimente ieftine

Alimentele ar trebui să aibă preţuri cu 19% mai mici dacă se aprobă TVA de 5%

Senatul a menţinut reducerea TVA la alimente de la 24% la 5%. Cererea de reexaminare a legii, depusă de preşedintele Traian Băsescu, urmează să fie analizată şi de Camera Deputaţilor. Dacă propunerea preşedintelui va fi respinsă şi de Cameră, atunci legea cu TVA de 5% la alimente, adoptată anterior de Senat, va deveni aplicabilă. Consumatorii abia aşteaptă eventualele ieftiniri ale alimentelor, care sunt din ce în ce mai scumpe în ultima perioadă. Din păcate, o reducere cu 19% a TVA nu se transpune într-o scădere similară a preţului alimentelor, cum ar fi de aşteptat.
GdS a făcut un calcul de TVA redus la câteva alimente de bază: carne de pui, carne de porc, ulei, zahăr, lapte şi fructe (mere). Dacă ar cumpăra acum câte un kilogram sau un litru din fiecare dintre produsele enumerate, un doljean ar plăti în magazin 52 de lei. În cazul în care se va aplica TVA de 5% la alimente, atunci omul ar trebui să achite 41,9 lei, adică mai puţin cu 10,1 lei (cu 19%) decât la ora actuală.

De ce nu vor scădea preţurile

Chiar dacă se adoptă un act normativ de reducere a TVA la alimente, consumatorii nu pot decât să viseze la ieftiniri. Specialiştii doljeni arată de ce nu se ieftinesc alimentele. „Cu siguranţă, nu vor scădea preţurile la alimente dacă scade TVA. Dar dacă, peste un an sau doi, se revine la TVA de 24% la alimente, atunci cu siguranţă vor creşte preţurile“, a spus Radu Buziernescu, reprezentantul firmei de consultanţă Professional Consulting. „Ca părere personală, nu vor scădea preţurile la alimente dacă se reduce TVA la 5%. Un efect sigur va fi scăderea veniturilor la bugetul statului, dar scăderea preţurilor este un efect nesigur“, a spus Ioan Filipescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (GDFP) Dolj. El a mai spus că, în economia judeţului, comerţul are o pondere majoritară, „iar pe cale de consecinţă, comerţul cu alimente este destul de însemnat“. Reducerea de TVA va fi doar în buzunarele comercianţilor, dacă legea nu va prevedea expres ca firmele să fie obligate să diminueze TVA la alimente. Directorul adjunct al DGFP Dolj a exemplificat:
„În Dolj, comerţul cu legume şi fructe este unul de risc din punct de vedere al Fiscului. Dacă luăm ca exemplu mai multe firme din domeniul comerţului cu amănuntul de legume-fructe, atunci observăm că au avut cifre de afaceri de 200.000 de euro pe an, dar în fiecare an au raportat pierderi. De unde acoperă pierderile? Atunci, să ne aşteptăm ca aceşti comercianţi să scadă TVA-ul?!“.

„Comercianţii ar răsufla uşuraţi“

Comercianţii recunosc faptul că nu vor putea ieftini alimentele. „Cei mai mulţi comercianţi nu vor scădea preţurile la alimente, pentru că au alte costuri în plus, pe care nu le-au introdus încă în preţul de vânzare al produselor, cum ar fi cheltuielile cu transportul, care au crescut fantastic în ultima perioadă. Aşadar, comercianţii ar răsufla uşuraţi dacă ar scădea TVA-ul“, a spus Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. El a mai spus că firmelor le-ar fi mai uşor să plătească TVA la încasarea facturii, nu la emitere, cum se întâmplă acum.
În cazul în care unii comercianţi vor decide totuşi ieftinirea alimentelor, atunci aceasta nu va fi cu 19% şi nici nu va fi imediată. Există stocuri de alimente care au fost achiziţionate cu TVA de 24% şi tot aşa trebuie vândute.

Cu cât ar trebui să scadă preţurile dacă se reduce TVA la 5%*

Produs        Preţ cu TVA 24%    Preţ cu TVA 5%
Ulei (1 l)                6 lei                     4,9 lei
Zahăr (1 kg)          4 lei                    3,2 lei   
Lapte (1 l)              4,5 lei                 3,6 lei
Pâine                        1,5 lei                 1,2 lei
Piept pui (1 kg)     12 lei                9,7 lei
Pulpă porc (1 kg)   18 lei               14,5 lei
Mere (1 kg)               3,5 lei            2,8 lei
Cartofi (1 kg)          2,5 lei               2 lei   
Total                           52 lei        41,9 lei
*Preţuri medii existente pe piaţa din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII