14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: România nu are obligaţii pentru prima fază a operaţiunii din Libia

Băsescu: România nu are obligaţii pentru prima fază a operaţiunii din Libia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seara, la TVR, că până în momentul de faţă NATO nu a solicitat sprijin din partea României în acţiunea din Libia, precizând că ţara noastră are capabilităţi doar în ceea ce priveşte sprijinul umanitar.
"Ştim cu precizie că planul de operaţii (pe care urmează să îl apobe NATO – n.r.) nu va viza decât prima etapă, aceea de impunere a zonei de restricţie aeriană. Nu se ştie care va fi etapa a doua, a treia. Sigur, România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cu medicamente. (…) În momentul de faţă se defineşte planul de operaţii etapa I. Nu se ştie dacă aici se va implica UE, în partea umanitară, sau ONU sau sub umbrela ONU şi UE şi NATO", a spus preşedintele, citat şi de NewsIn. El a adăugat că, atunci când aceste capabilităţi vor fi solicitate, vor fi puse la dispoziţie, însă până în acest moment "nu le-a cerut nimeni".
Băsescu a mai precizat că România nu dispune de avioanele necesare pentru o operaţiune în Libia.
"Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor. Avioanele noastre nu fac faţă şi aici poate sunt puţin răutăcios. Sigur că participarea la astfel de operaţiuni suplineşte câte şase luni, un an, de diplomaţie. Dacă poţi să contribui militar în astfel de momente este mai mult decât orice diplomaţie, iar efectele se cunosc întotdeauna după. Poate acum vor înţelege cei care anul trecut, când CSAT a optat pentru achiziţionarea de avioane F16, de ce ar fi fost foarte important să demarăm procesul", a spus Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU