14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Severin, acuzat că a cerut 12.000 de euro pentru lobby în Parlamentul European

Adrian Severin, acuzat că a cerut 12.000 de euro pentru lobby în Parlamentul European

Trei europarlamentari, printre care şi Adrian Severin, au fost dispuşi „să-şi vândă serviciile“ contra unor sume de bani unor jurnalişti ai ziarului britanic Sunday Times, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby, informează AFP.
Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi fost promovată de respectivii deputaţi. Trei dintre aleşi au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de externe, Zoran Thaler, şi un fost ministru austriac de interne, Ernst Strasser. Acesta din urmă şi-a anunţat retragerea din politică. Adrian Severin, membru al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor, a trimis un mesaj falşilor lobby-işti. „Numai pentru ca să vă aduc la cunoştinţă că amendamentul pe care îl doriţi a fost depus la timp“, arăta europarlamentarul. Puţin după aceea, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere“, mai notează AFP.
Adrian Severin a declarat ieri, pentru HotNews.ro, că nu ar fi niciodată dispus „să facă un act procedural pe bani“, explicând că aşa-zişii lobby-işti au fost de rea-credinţă: „Ei au exagerat de la început, mi-au propus chiar o sumă mai mare, 16.000“. Europarlamentarul român a explicat că în luna decembrie 2010 a fost contactat de două persoane care pretindeau că sunt directori ai companiei britanice Taylor Jones Public Affairs, oferind toate datele de contact ale acelei firme. Aceştia i-au propus să fie membru al boardului de consultanţi al firmei şi să ofere consultanţă pe teme politice: „Am dreptul să ofer consultanţă, cu o singură condiţie: să nu fie informaţii confidenţiale. Mi-au prezentat un contract pe care am făcut o serie de modificări pentru a fi în acord cu reglementările în vigoare… Ei mi-au cerut să le dau consultanţă şi să-i ajut să depună un amendament, dar eu nu am depus amendamentul, aşa cum mi-au cerut ei, nu am vrut să o fac şi nu am cerut nici un ban“. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut, ieri, demisia lui Adrian Severin din Parlamentul European şi cercetarea sa de DNA, conform legii române. Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII