17.6 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntervenţie militară în Libia

Intervenţie militară în Libia

Parisul a iniţiat ieri o intervenţie militară în Libia, împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi, informează NewsIn. Avioanele franceze au distrus tancuri şi vehicule blindate libiene, fiind secondate apoi de peste 110 rachete de croazieră trase de pe mare de navele americane şi britanice. Scopul operaţiunii – prima care are loc în zona arabă după opt ani de la invazia din Irak – este de a impune o zonă de interdicţie aeriană în Libia, pentru a-l împiedica pe Muammar Gaddafi să mai folosească avioanele şi elicopterele împotriva populaţiei civile. Pentagonul a anunţat însă că vor fi avute în vizor şi trupele terestre ale liderului libian, întrucât şi acestea au un rol în susţinerea forţelor aeriene ale ţării.

Potrivit rezoluţiei 1973 votate joi de Consiliul de Securitate al ONU, cu excepţia unei intervenţii terestre, coaliţia internaţională poate folosi orice mijloace prin care să impună o zonă de interdicţie aeriană în Libia – ceea ce presupune distrugerea forţelor aeriene şi a apărării antiaeriene libiene.

Avioanele franceze au deschis focul în zona Benghazi la ora 16.45 GMT (18.45, ora României), după ce în cursul zilei forţele lui Muammar Gaddafi au atacat acest fief al rebelilor libieni care cer plecarea colonelului de la putere. Operaţiunea din Libia poartă numele "Odyssey Dawn" (Zorii unei Odisei). Rachetele Tomahawk americane au fost lansate către ţinte din zona vestică a ţării, în apropiere de Tripoli şi Misrata, a declarat un oficial al Pentagonului, citat de CNN. Ulterior, Pentagonul a anunţat că navele şi submarinele americane şi britanice au tras peste 110 rachete de croazieră Tomahawk în ţinte libiene, pentru a slăbi capacitatea de apărare antiaeriană a forţelor lui Gaddafi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS