23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Licean şi voluntar

Adolescenţa este perioada în care mulţi tineri se gândesc la distracţie, şcoală, primele iubiri şi nicidecum la proiecte de voluntariat. Pentru câţiva elevi de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, voluntariatul reprezintă o manieră plăcută de a-şi petrece timpul liber, putând, în acelaşi timp, să ajute comunitatea din care fac parte. Kamil Altintaşoglu are 16 ani, este în clasa a X-a, şi de când a devenit licean a dorit să se implice mai mult în activităţi extracurriculare. A luat parte la întâlnirile American Corner de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ şi s-a implicat în proiectele AIESEC pentru elevi. „Toate acestea mi-au oferit ceva nou, dar mă şi limitau, deoarece se desfăşurau pe o perioadă determinată de timp. Voiam mai mult, aşa că m-am gândit să fac eu ceva“, spune Kamil. În urmă cu o lună, tânărul împreună cu alţi colegi au pus bazele clubului de voluntariat „Interact“, ramură a Rotary International. Deşi a luat naştere de puţin timp, clubul a adunat imediat 25 de membri tineri, coordonaţi de Kamil. „În «Interact» poate intra orice tânăr între 12 şi 18 ani, care doreşte să se implice cu adevărat. Spun asta pentru că foarte mulţi mă întreabă dacă primesc vreo diplomă pentru că au participat la proiectele noastre. Dacă vor să fie membri doar pentru diplome, atunci să nu mai vină“, completează Kamil.

Voluntariat, şi nu numai

Zâmbitori şi energici, membrii „Interact“ au demarat deja primul lor proiect: o tombolă care are ca scop strângerea de fonduri pentru apartamentele sociale ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Craiova. Sub sloganul „Tineri pentru TINEri“, elevii din CN „Carol I“ îşi îndeamnă colegii, şi nu numai, să cumpere un bilet de tombolă cu cinci lei, banii urmând să fie folosiţi pentru persoanele din aceste apartamente sociale. Tombola ţine până pe 27 martie, iar cine doreşte bilet poate trimite un e-mail la [email protected]. Extragerea are şi un premiu: o excursie la Rânca.
Kamil şi membrii clubului şi-au făcut deja o listă de viitoare proiecte. „După tombolă vrem să facem o acţiune de reciclare de hârtie printre elevii din «Carol I», şi nu numai. Mi-a venit această idee după ce am adunat aproape un bax de caiete din anii şcolari trecuţi, care nu-mi mai folosesc. Ştiu că sunt mulţi în situaţia mea, aşa că mai bine le ducem la reciclat“, spune tânărul. Pentru Kamil, dar şi pentru ceilalţi membri ai clubului, voluntariatul înseamnă să îi ajuţi pe ceilalţi fără să aştepţi ceva în schimb. „Să faci parte dintr-un club de voluntariat te face mai responsabil. Ştii că la o anumită oră este şedinţă şi că 20 de oameni nu pot să stea după tine“, adaugă Kamil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII